Blok czekoladowy o smaku michałków będzie ciekawą alternatywą dla słodzonych cukrem i dość tłustych cukierków. Oryginalne michałki (zwane też michaszkami) zawierają dość spore kawałki orzeszków ziemnych - w bloku również je znajdziecie. Od oryginalnych cukierków nasz blok różni się jednak tłuszczem. W cukierkach znajdziecie tłuszcz kakaowy i masło shea. W naszej wersji zastępuje je coś, co znajdziecie w każdym sklepie, w niewygórowanej cenie. Zanim zrobicie prosty, michałkowy blok czekoladowy, cofnijcie się z nami na chwilę do przeszłości.
Michałki - czekoladowo-orzechowy smak dzieciństwa
Michałki pochodzą oryginalnie z Siemianowic Śląskich. Polacy je znają i uwielbiają. To klasyczne cukierki, które znajdują się w wielu polskich szafkach ze słodyczami obok kasztanków, Mieszanki Krakowskiej, raczków, irysów i innych tradycyjnych słodkości. Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie ten smak, przygotujcie na deser czekoladowo-orzechowy blok. Większość pracy wykona lodówka.
Jak zrobić orzechowy blok czekoladowy?
W naszym przepisie łączymy dobrze znany, typowy dla michałków, mocno wyczuwalny smak orzeszków ziemnych z prostym blokiem czekoladowym. Blok jest podwójnie orzechowy dzięki sporemu dodatkowi masła orzechowego.
Zwróćcie uwagę, by miało jak najprostszy skład. Nie powinno ono zawierać soli, cukru, oleju palmowego i innych dodatków, a jedynie zmielone orzeszki ziemne i ewentualnie ich kawałeczki - urozmaicą konsystencję deseru. Poznajcie przepis na „michałki” domowej roboty, w bloku czekoladowym z orzeszkami ziemnymi - zdecydowanie smaczniejszym i odżywczym, niż PRL-owski. Do jego przygotowania potrzebujecie tylko 3 składników i chwili wolnego czasu.
Przepis na domowe michałki w bloku
Składniki:
- 150 g masła orzechowego (może być z kawałkami orzeszków lub gładkie)
- 100 g gorzkiej czekolady bez cukru
- 50 g orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Rozpuśćcie czekoladę i wymieszajcie z masłem orzechowym i orzeszkami. Przełóżcie masę do foremki i włóżcie do lodówki - co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W tym czasie masa zastygnie. Następnego dnia pokrójcie na prostopadłościany i podawajcie do kawy.
Źródło przepisu: Instagram (@ketobulka).