Na ogródkach pojawił się już rabarbar, a to znaczy, że czas na pieczenie ciast z tym warzywem. A może owocem? Tu panuje pewna niezgoda, ponieważ część ludzi twierdzi, że rabarbar to warzywo, a inni, że przecież jest owocem, skoro używa się go do pieczenia ciast. 

Nauka jednak nie kłamie i poprawna odpowiedź na to pytanie brzmi: rabarbar to warzywo, i to uznawane jest prawie na całym świecie. Prawie, ponieważ Stany Zjednoczone zrobiły tutaj wyjątek i w 1947 roku oficjalnie uznano, że rabarbar jest jednak owocem...

Jak Tomasz Strzelczyk testuje swoje przepisy?

Niezależnie od tego po której stoicie stronie, polecamy wam użyć rabarbaru do upieczenia prostego w przygotowaniu i pysznego ciasta. Oczywiście z przepisu niezastąpionego Tomka Strzelczyka.

Wystarczy dobrze trzymać się podanych proporcji, a ciasto na pewno wyjdzie takie, jak trzeba. Pilnujcie wskazówek pana Tomka, a na pewno nie skończy się zakalcem. Strzelczyk przyznał, że podczas testowania tego przepisu niestety mu się to przydarzyło. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - dzięki testom Tomasza, mamy gwarancję powodzenia u nas w domu!

Przepis na ciasto z rabarbarem wg Tomka Strzelczyka

Składniki na blaszkę o wymiarach 18x27 cm:

  • 400 g rabarbaru
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru + 12 g cukru waniliowego 
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Kruszonka:
  • 150 g masła
  • 110 g mąki
  • 50 g cukru pudru 

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie 150 g mąki pszennej, 50 g cukru pudru oraz dodajcie zimne masło starte na tarce. 
  2. Rozróbcie masę palcami tak, by powstała kruszonka. Odłóżcie miskę na bok. 
  3. Do osobnej miski wbijcie jajka. Dodajcie cukier (zwykły oraz waniliowy) i utrzyjcie na puszystą, jasną masę. 
  4. W kolejnym kroku do mokrych składników powoli, cały czas miksując, wsypujcie mąkę. 
  5. Gdy już cała mąka znajdzie się w misce, wlejcie olej. Dodajcie łyżkę mąki ziemniaczanej, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz sody. Nie przerywajcie mieszania. Miksujcie, aż wszystkie składniki się połączą.
  6. Blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem do pieczenia, a boki posmarujcie masłem. Przełóżcie do niej całe ciasto i wyrównajcie z wierzchu.
  7. Teraz czas na rabarbar. Należy go umyć i odsączyć na sitku, a później pokroić w drobną kostkę. 
  8. Ułóżcie rabarbar na cieście. Posypcie go z wierzchu kruszonką i wstawcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Pieczcie przez 50-55 minut. 
  9. Po upieczeniu wyjmijcie ciasto z formy. Poczekajcie, aż się ostudzi i dopiero pokrójcie. Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA YouTube