Ponad 20 lat temu polski rynek podbiło ciasto „kopiec kreta”. Niektórzy mogą nawet nie pamiętać, że jest to nazwa handlowa znanego producenta, a ciasto jest produktem półgotowym. Wystarczy dodać kilka składników, postępować zgodnie ze wskazówkami podanymi w przepisie i gotowe.
Przy „kopcu kreta” jest trochę pracy, dlatego my proponujemy wam przepis na podobne, ale znacznie prostsze ciasto. Jego głównym składnikiem jest kwaśna śmietana, z której przygotowuje się aksamitny krem. Kolejną zaletą jest to, że do przygotowania tego ciasta nie trzeba nawet włączać piekarnika. Wszystko robi się prosto i bez pieczenia. Przepis doskonały na ciepłe dni i nie tylko.
Przepis na ciasto na kwaśnej śmietanie
Składniki:
Ciasto:
- 300 g kakaowych herbatników
- 120 g masła
- 1 łyżka mleka
Krem:
- 400 g śmietany 18% lub gęstego jogurtu greckiego
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Zacznijcie od kremu, ponieważ trzeba go później schłodzić. Wsypcie do garnka 150 g cukru, 50 g mąki pszennej i wymieszajcie.
- Teraz do suchych składników wbijcie 2 całe jajka i mieszajcie trzepaczką, aż składniki się połączą i powstanie gładka, jasna masa.
- Dodajcie kwaśną śmietanę i ponownie wymieszajcie.
- Teraz postawcie garnek na kuchence i podgrzejcie jego zawartość na średnim ogniu, cały czas mieszając łyżką lub szpatułką. W momencie, gdy masa zacznie gęstnieć, zmniejszcie moc palnika i gotujcie na małym ogniu. Pod sam koniec zamieńcie łyżkę na trzepaczkę i nie przerywajcie mieszania.
- Po około 2 minutach, gdy powstanie wam już gęsty budyń, postawcie garnek w misce z lodowatą wodą, by masa szybciej się schłodziła. Teraz przykryjcie ją folią spożywczą i dociśnijcie (chodzi o to, by na powierzchni budyniu nie powstała skorupka). Odstawcie do ostudzenia.
- W tym czasie wsypcie pokruszone herbatniki do blendera i zmielcie na proszek. Możecie też wsypać je do foliowej torebki i rozgnieść wałkiem.
- Powstały proszek wsypcie do miski i wlejcie 120 g roztopionego masła oraz 1 łyżkę mleka. Wyróbcie ciasto. Odłóżcie ⅓ do osobnej miski.
- Okrągłą formę o średnicy 18 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Na spodzie umieśćcie masę z ciasteczek i dociśnijcie. Wstawcie formę do lodówki.
- W międzyczasie do wysokiego naczynia włóżcie pół kostki miękkiego masła, wsypcie 2 łyżki cukru waniliowego i utrzyjcie na puch. Ubijcie także kremową masę, która jest w garnku.
- Połowę masy dodajcie do masła i ubijcie. Gdy powstanie krem, dodajcie resztę masy i miksujcie tak długo, aż ponownie się ubije i będzie kremowa.
- Przełóżcie krem do foremki z ciastem. Wyrównajcie z wierzchu i posypcie resztą ciasta. Przykryjcie formę folią spożywczą i odłóżcie do lodówki na 5 godzin lub na całą noc. Smacznego!