Z czego składają się ciasta bez pieczenia i jak powstają poszczególne warstwy? Ile ciast, tyle możliwości. Spodem mogą być pokruszone ciastka np. biszkopty, które łączymy z masłem lub krakersy. Do zrobienia kremu możemy wykorzystywać budyń lub gotowe masy, np. kajmakowe. Polewa może powstać z rozpuszczonej czekolady. Ciasta bez pieczenia wykorzystują też gotowe elementy: blaty z wafli, słodkie posypki, gotowe bezy.

Jakie można zrobić ciasto bez pieczenia?

Ciasta bez pieczenia mogą być najróżniejsze. Mogą to być serniki, tarty, włoskie desery typu tiramisu, a także znane i powszechnie wykonywane ciasta na bazie herbatników. Do tego typu słodkości zaliczymy też blok oraz salceson zrobione z masy czekoladowej z zatopionymi w nich herbatnikami i bakaliami. Wiele z tych ciast imituje popularne, gotowe słodycze, inspiruje się ich nutą smakową i stąd biorą się ich nazwy. Są to więc m.in.: 

  • Bounty – składające się z wilgotnej warstwy biszkoptu o smaku kakaowym, kokosowej masy oraz czekoladowej polewy. 
  • Ciasto krówka – na biszkoptach lub herbatnikach, z budyniem i gotową masą krówkową. 
  • Snickers – z masą kajmakową, orzeszkami ziemnymi, czekoladą deserową i warstwami herbatników. 
  • Ciasto Kinder country – z białą i mleczną czekoladą, preparowanym ryżem, kremem ze śmietany i mascarpone. 

Blok czekoladowy i salceson 

Ciasta bez pieczenia, takie jak blok czekoladowy, często powstają z sentymentu. Kiedy w sklepach brakowało prawdziwej czekolady, zrobienie tego deseru dawało namiastkę upragnionej słodyczy. Jedliśmy je jako dzieci i dziś też chętnie odtwarzamy ten przepis.  

Przepis na blok czekoladowy wcale nie jest skomplikowany: do rozpuszczonego masła dodajemy cukier oraz kakao, następnie sypiemy mleko w proszku, pokruszone wafle lub herbatniki oraz bakalie. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby masa stężała i gotowe.  

Podobne w smaku jak blok czekoladowy, lecz już trochę inne w konsystencji, jest ciasto salceson. Robione w plastikowej butelce, z dodatkiem żelatyny, po rozcięciu „formy” i pokrojeniu na plastry przypomina mięsny salceson. Składniki są podobne jak w bloku, ale nie ma tu kluczowego dodatku mleka w proszku. By zrobić salceson potrzebujemy zwykle opakowanie margaryny, kakao, mleko w płynie, cukier trzcinowy, herbatniki oraz rodzynki. Składniki mieszamy ze sobą, a na koniec dodajemy do tego kilka łyżek rozpuszczonej żelatyny. Powstałą masą napełniamy plastikową butelkę odciętą od góry. 

Serniki, tarty bez pieczenia i włoskie tiramisu

Sernik ze spodem złożonym z pokruszonych ciasteczek zlepionych z masłem, to również przykład ciasta, które da się wykonać bez pieczenia. Masa serowa powstaje wówczas, gdy miksujemy schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem, dodajemy ser, a na końcu wlewamy rozpuszczone galaretki np. o smaku cytrynowym. Wierzch deseru dekorujemy wiórkami kokosowymi. Równie smaczny, jak cytrynowy jest sernik z masłem orzechowym na bazie maślanych ciasteczek.  

Tiramisu – kto nie zna tego pysznego deseru zapożyczonego z włoskiej kawiarenki. Nasączone kawą biszkopty, przełożone delikatną masą z mascarpone, posypane kakao – to delikatny i pyszny deser, który powstaje bez udziału piekarnika. W wersji wegańskiej można serwować tiramisu bez jajek.  

Tarta na bazie pokruszonych ciasteczek oreo zamiast kruchego ciasta, to opcja dla osób, które zajadają się tym rodzajem ciasta, a niezbyt chętnie biorą się do pieczenia. Zmiażdżone przy pomocy wałka (lub tłuczka) ciemne, kakaowe ciasteczka, jeśli połączy się je z roztopionym masłem, doskonale wypełniają dno formy. Na nie nakładamy masę orzechową złożoną z masła orzechowego zmiksowanego ze śmietanką, masłem oraz cukrem pudrem, polewamy rozpuszczoną czekoladą zmieszaną ze śmietanką i kawą i delektujemy się idealnym w smaku i konsystencji deserem.

Ciasto w 5 minut bez pieczenia

Jeśli dostaliśmy telefon, że zaraz zjawią się goście, a my nie mamy ich czym poczęstować, biegnijmy do sklepu po masę kajmakową, rodzynki, morele i duże opakowanie suchych wafli. Posmarujmy każdy blat rozpuszczoną lekko w rondelku masą kajmakową, dociśnijmy wszystkie warstwy do siebie, posmarujmy wierzch kajmakiem i posypmy bakaliami.  

Równie szybko wykonamy bezę z gotowych blatów, które możemy zakupić w sklepie. Do nich zróbmy krem ze zmiksowanego serka mascarpone i cukru pudru. Posmarujmy spód bezy masą, nałóżmy drugi blat, nałóżmy kolejną warstwę kremu i udekorujmy owocami, przesianym kakao lub mieloną kawą.

Ciasta bez pieczenia na herbatnikach

Najbardziej popularne ciasta do pieczenia to te na spodzie z herbatników. Może dlatego, że są łatwe w wykonaniu, a może dlatego, że ciastka są dostępne w każdym sklepie. Ponadto łatwo miękną pod wpływem nałożonego na nie kremu, stapiają się z nim, tworząc warstwę imitującą kruche ciasto. Herbatniki dobrze rozkładają się na blaszce i np. na budyniowej masie. Poza tym nie są drogim składnikiem. Dzięki nim można stworzyć tanie ciasto bez pieczenia z herbatnikami, takie jak np.  

  • napoleonka – złożona z dwóch warstw herbatników oraz gęstej, budyniowej masy, 
  • ciasto Stefania z kaszą manną gotowaną na mleko z kakao, umieszczoną między herbatnikami i polana polewą czekoladową, 
  • raffaello – gdzie do masy budyniowej dodajemy wiórki kokosowe. W wersji słodko-słonej, możemy zrobić też raffaello na krakersach. Odczucia smakowe są podobne jak w słodyczach typu słony karmel – nasze kubki smakowe szaleją ze szczęścia. 

Czy można upiec ciasto bez cukru?  

Każde ciasto, czy to pieczone, czy też bez użycia piekarnika, możemy zrobić bez cukru, jeśli zamienimy go na słodzik. Może to być erytrol lub stewia. Jednak w przypadku takiej zamiany należy pamiętać, że słodzik jest o wiele słodszy niż cukier. Trzeba go dodawać do ciasta o wiele mniej niż cukru. By zachować odpowiednie proporcje, najlepiej skorzystać ze sprawdzonych przepisów na ciasta pozbawione cukru.  

Ciasta nie będą też potrzebowały cukru, jeśli zamienimy go na miód (jednak nie w każdym wypieku jest to możliwe, gdyż zmienia to często jego konsystencję) albo dodamy duże ilości bakalii. Zawarty w suszonych owocach naturalny cukier – fruktoza może zastąpić nam słodycz pochodzącą z cukru trzcinowego. Podobnie może działać dodatek bananów, gruszek lub śliwek, które umieszczone w cieście mogą stanowić jedyny jego słodki składnik.