Marzą się wam domowe rogaliki wypełnione po brzegi dżemem lub czekoladą? Choć wielu myśli, że zrobienie takiego deseru jest trudne, to można przepis siostry Anastazji udowadnia, że wcale nie musi tak być. Wystarczy tylko kilka niedrogich składników, a pracy też nie będzie zbyt dużo. Zobaczcie, jak zrobić rogaliki, aby wyszły piękne i pyszne jak z najlepszej cukierni. 

Z jakiego ciasta robi się rogaliki? Sprawdzony przepis siostry Anastazji

Choć ich kształt zawsze podobnie, to można przygotować je z różnych typów ciast. Najbardziej popularne są rogaliki kruche oraz te z ciasta drożdżowego lub francuskiego. Siostra Anastazja łączy jednak dwa pierwsze warianty i robi rogaliki krucho-drożdżowe, które są jednocześnie chrupiące i delikatne. Co więcej, przygotowanie takiego ciasta nie jest skomplikowane, a jedyne, o czym musicie pamiętać, to pilnowanie dokładnych proporcji składników. Zobaczcie przepis krok po kroku i koniecznie przetestujcie ten deser w swoich kuchniach.

Przepis na rogaliki siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 14 g drożdży suszonych,
  • 180 g śmietany 18%
  • 1 kostka masła,
  • 30 g cukru pudru,
  • jako nadzienie: marmolada, czekolada, wiśnie z syropu lub prażone jabłka.

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z cukrem i śmietaną, a następnie przykrywamy naczynie i odstawiamy taką mieszankę na około 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy masło oraz zaczyn drożdżowy. Wszystko miksujemy do połączenia składników, a następnie owijamy gotową kulkę ciasta folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Schłodzone ciasto dzielimy na 4 równe części i każdą z nich po kolei wałkujemy, a następnie kroimy na 8 trójkącików. Jak się składa rogaliki? Wystarczy tylko nałożyć na podstawę każdego trójkąta trochę marmolady lub innego dowolnego nadzienia, a następnie zrolować ciasto od szerszej do węższej strony. Następnie każdy gotowy rogalik układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby kłaść je końcówką do dołu. 

Tak przygotowane domowe rogaliki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Gotowe słodkości odstawiamy do wystudzenia, a następnie możemy dodatkowo posypać je cukrem pudrem albo oblać lukrem czy czekoladą.