Marzy wam się mocno pomidorowa zupa, ale nie macie czasu stać długo przy garnkach? Ten przepis to gwarancja pysznie pomidorowego smaku, przy bardzo małym nakładzie pracy. Od wyciągnięcia garnka z szafki do podania zupy na stół mija zaledwie 20 minut. Zobaczcie sprytny przepis na błyskawiczną pomidorową, która zachwyca smakiem i aromatem.

Jak prosto i szybko zrobić zupę pomidorową?

Jak wiadomo, najlepszą pomidorówkę robi się ze świeżych pomidorów, ale poza sezonem zwykle ratujemy się tymi w puszce lub dodajemy koncentrat czy przecier. Jest jednak znacznie lepszy sposób, dzięki któremu zupa ma głęboki smak, a do tego jednolitą konsystencję. Wystarczy użyć mieszanki soku pomidorowego i bulionu w proporcji 1:1. Dzięki temu błyskawicznie stworzymy esencjonalną i idealnie gładką pomidorówkę w zaledwie 20 minut. Co więcej, sok pomidorowy jest tańszy i znacznie bardziej dostępny niż passata czy pomidory w puszce. Znajdziemy go w każdym, nawet najmniejszym osiedlowym sklepie, więc to świetna opcja, dzięki której zawsze możemy przygotować błyskawiczną zupę na ostatnią chwilę.

Ważne jednak, aby wybierać sok wyciskany ze świeżych pomidorów, gdyż wiele buteleczek i kartonów, dostępnych na sklepowych półkach, jest produkowana z zagęszczonego soku pomidorowego. Te, pozyskane wprost ze świeżych pomidorów mają znacznie głębszy smak i są dużo bardziej aromatyczne, a cenowo wcale nie odbiegają aż tak bardzo od gorszego zamiennika. 

Jak zrobić pomidorową w 20 minut?

Należy zacząć od ugotowania makaronu bądź ryżu, bo to potrwa najdłużej z całego przepisu. W czasie, gdy dodatek się gotuje, wlewamy do garnka tyle samo bulionu i soku pomidorowego, a do tego odrobinę cukru, soli i pieprzu. Aby wzbogacić smak zupy, można też dorzucić do garnka świeże lub suszone zioła, a także ząbek czosnku. Wszystko zagotowujemy, a na końcu zabielamy zahartowaną śmietanką. Teraz wystarczy już tylko odcedzić makaron lub ryż i można serwować gotową pomidorówkę.