Lody to deser z bardzo długą historią. Zajadali się nimi Chińczycy ponoć już 3 tysiące lat temu, a 2 tysiące lat później pojawiły się w Europie. Dopiero w XVI w. przybrały znaną nam dziś formę, czyli mieszankę jajek, cukru oraz mleka. Z kolei w Polsce pierwsze wzmianki o lodach pochodzą z XVII w. 

Jak można się domyślić, deser w tej postaci stał się powszechny na całym świecie dopiero dzięki wynalazkowi w postaci lodówki i zamrażarki. Dziś możemy cieszyć się lodami w każdym możliwym smaku - są lody śmietankowe, sorbety, lody wodne, a nawet słone. Nic jednak nie smakuje tak dobrze, jak lody domowej roboty.

Jak zrobić domowe lody bez maszynki?

Do zrobienia domowych lodów przyda się specjalne urządzenie, ale nie jest ono konieczne. Typowe lody własnej roboty wykonuje się z zagęszczonego mleka niesłodzonego, cukru i śmietanki kremówki. Wystarczy wszystkie te składniki miksować tak długo, aż powstanie gęsta masa, a później zamrozić.

Taki przepis ma niestety pewne wady. Aby lody miały właściwą konsystencję i nie powstały w nich kryształki lodu, trzeba je mieszać - najlepiej co pół godziny, a samo mrożenie powinno trwać około 2 godzin. To oznacza, że w praktyce trzeba być blisko zamrażarki przez ten czas i przynajmniej 4 razy mieszać lody. 

Oszczędzicie sobie tego kłopotu, jeśli zrobicie lody w inny, prostszy sposób. Potrzebujecie do tego tylko dwóch składników, czyli śmietanki kremówki oraz mleka zagęszczonego słodzonego. Wystarczy włożyć masę do zamrażarki, doprowadzić do zamrożenia i już po 3 godzinach można się zajadać. Sprawdźcie poniżej, jak je przygotować. 

Przepis na domowe lody

Składniki:

  • 200 g zagęszczonego mleka słodzonego
  • 250 ml śmietanki kremówki

Do tego można dodać odrobinę ekstraktu z wanilii, by lody miały lepszy smak. 

Przygotowanie:

  1. Wlejcie śmietankę do wysokiego naczynia. Ubijajcie ją mikserem tak długo, aż zacznie gęstnieć, czyli na pół sztywno.
  2. Następnie wlejcie do niej mleko i miksujcie dalej.
  3. Kiedy masa będzie już gęsta, wlejcie ją do zamykanego pojemnika. 
  4. Odłóżcie go do zamrażarki na około 3-4 godziny. Lodów nie trzeba w tym czasie mieszać. 
  5. I gotowe! Po zaledwie kilku godzinach w zamrażarce wasze domowe lody będą gotowe. Można zjeść je prosto z pojemnika albo podać ze słodkim dżemem lub świeżymi owocami.