Wszyscy wiemy, że domowy pasztet smakuje o niebo lepiej niż wszystkie produkty ze sklepu, nawet te z wysokiej półki cenowej. Nasze mamy i babcie od lat pieką takie przysmaki, jednak gdy my się za to bierzemy, efekt często nie jest tak samo dobry. Zobaczcie, w czym tkwi sekret dobrego pasztetu, który nie wysycha podczas pieczenia i zachowuje przyjemnie wilgotną, kremową konsystencję. 

Co zrobić, żeby pasztet nie był suchy?

Okazuje się, że zwykle problem tkwi w popularnych błędach. Zapamiętajcie więc kilka złotych zasadach, dzięki którym wszystko pójdzie jak trzeba:

  • do pasztetu warto dodać podroby, które świetnie wpływają na jego strukturę i smak,
  • mięso na pasztet zawsze mielimy dwa razy, aby było idealnie rozdrobnione i kremowe,
  • wymieszaną masę na pasztet trzeba długo wyrabiać, aby nabrała odpowiedniej konsystencji,
  • dobrze przygotowana masa na pasztet nie może być zbyt gęsta, powinna mieć konsystencję przypominającą ciasto na sernik,
  • pasztetu nie należy piec zbyt długo, bo będzie suchy i rozpadający się na talerzu.

Jak zrobić pasztet o idealnej konsystencji?

Jeśli będziecie przestrzegali wszystkich powyższych zasad, domowy pasztet powinien wyjść doskonale, jednak dodatkową wskazówką dla osiągnięcia kremowej konsystencji jest jeszcze 1 ekstra dodatek do masy. Okazuje się, że kluczem do idealnej konsystencji mięsnego wypieku jest zwykła kasza manna. Grysik świetnie zagęszcza masę, ale nie powoduje, że staje się ona sucha, dlatego będzie znacznie lepszym wyborem niż zwykła bułka tarta, którą często widzimy w przepisach. Zobaczcie, jak zrobić prosty pasztet domowy, a gdy raz go spróbujecie, nie wrócicie już do żadnych innych przepisów. 

Prosty przepis na pasztet z kaszą manną

Składniki:

  • 1 cała kura,
  • 5 wątróbek,
  • 5 żołądków drobiowych,
  • 3 jajka,
  • pół szklanki kaszy manny,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa,
  • bułka tarta,
  • trochę oleju do smażenia.

Przygotowanie:

Całe mięso gotujemy w razem z warzywami aż wszystkie składniki będą miękkie. W międzyczasie moczymy bułkę w wodzie, a cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju.

Z wywaru wyjmujemy całe mięso oraz warzywa, a na bulionie gotujemy kaszę mannę. Ugotowaną kurę obieramy z kostek i mielimy razem z podrobami dwukrotnie w maszynce. Razem mielimy też wszystkie ugotowane warzywa oraz przesmażoną wcześniej cebulkę.

Zmieloną masę mieszamy z ugotowaną kaszą manną, jajkami oraz wszystkimi przyprawami i porządnie wyrabiamy wszystko przez kilka minut. Tak przygotowany pasztet przekładamy do foremek wysmarowanych olejem i wysypanych bułką tartą. Wierzch wyrównujemy łyżką i również lekko podsypujemy bułką tartą, a następnie pieczemy pasztet w 180 stopniach przez około godzinę. 

Źródło: slodkibratek.blogspot.com