Każdy fan domowych słodkości ma swój ulubiony przepis na krem do tortu. Niektórzy wybierają te maślane, inni wolą takie na bitej śmietanie, ale nie brakuje też takich, przygotowujących masę na bazie serka mascarpone. Jest jednak jeszcze prostszy i tańszy sposób, do którego wystarczy tylko mleko, trochę masła i zwykła kasza manna. Zobaczcie, jak zrobić z tego prostego zestawu genialny krem do tortu. 

Co można zrobić z kaszy manny?

Zanim przejdziemy do przepisu na grysikowy krem do tortu i nie tylko, zacznijmy od początku, czyli wszystkich zastosowań kaszy manny w kuchni. Wielu z nas ten produkt kojarzy się bowiem tylko z przedszkolnym podwieczorkiem, jednak to nie wszystko, bo takie niepozorne ziarenka genialnie sprawdzają się też do wielu innych przepisów, takich jak placki, naleśniki czy kluski z kaszy manny.

Ponadto z powodzeniem tę drobną kaszkę można wykorzystywać do zagęszczania zup i sosów czy musów oraz jako zamiennik bułki tartej w kotletach mielonych czy pasztecie. Wspaniale zwiąże ona taką masę i sprawi, że po usmażeniu czy upieczeniu, dania zyskają delikatniejszą konsystencję. Jeśli więc w waszych szafkach zalega opakowanie tego produktu, koniecznie go wykorzystajcie i zamieńcie w którąś z tych pyszności. 

Jak zrobić grysikowy krem do tortu?

Kasza manna jest też fantastyczną bazą do przygotowania masy, którą przełożycie wszelkiego rodzaju ciasta i torty. Taki porosty i tani krem z kaszy manny idealnie nadaje się do każdego rodzaju ciasta, gdyż jest stabilny i gęsty, więc nie spływa z wypieku i pięknie "skleja" ze sobą warstwy biszkoptu czy każdego innego rodzaju słodkiego blatu. 

Sam przepis na grysikowy krem do tortu jest banalnie prosty. Trzeba tylko ugotować grysik na mleku z dodatkiem cukru, a następnie ostudzić kaszkę i zmiksować ją z masłem na gładki, aksamitny krem. Jedyne, o czym musicie pamiętać to dokładne proporcje, a te znajdziecie poniżej.

Grysikowy krem do tortu - dodatki

Krem z kaszy manny jest przepisem bardzo uniwersalnym i możecie go urozmaicać na wiele sposobów. Wystarczy tylko dodać do podstawowych składników cynamon, wiórki kokosowe, kakao, masło orzechowe czy wanilię, a powstanie coś przepysznego. Oprócz tego świetnie sprawdzą się tu również owoce, które wystarczy dokładnie zblendować z gotowym kremem, a także przeróżne aromaty i barwniki spożywcze, dzięki którym krem z kaszy manny nabierze dowolnych barw i smaków. 

Przepis na grysikowy krem do tortu

Składniki:

  • 750 ml mleka,
  • 9 łyżek grysiku,
  • 100 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 kostka masła.

Przygotowanie:

Mleko mieszamy z cukrem i doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Gdy całość się zagotuje, dodajemy grysik i mieszamy całość, aż nie będzie grudek. Po chwili masa zacznie gęstnieć i wtedy zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy kaszkę do całkowitego wystudzenia. 

Masło ucieramy aż stanie się puszyste, a następnie powoli dodajemy po trochę wystudzonego grysiku, ciągle miksując masę. Gotowy krem z kaszy manny można dodatkowo zmiksować z dowolnym barwnikiem spożywczym, tworząc efektowne masy o przeróżnych kolorach.