Pamiętacie z dzieciństwa kultowe ciasto z kaszy manny? Podobny krem można wykorzystywać również do wielu innych deserów, bo smakuje obłędnie zarówno na biszkopcie, cieście kruchym, jak i w wersji na zimno z herbatnikami. Warto go jednak "pokolorować" w naturalny sposób, dodając zaledwie 4 łyżki popularnego soku, ale wcale nie malinowego, wiśniowego czy truskawkowego.
Jak zrobić krem z kaszy manny? 1 składnik doda mu koloru
Tradycyjny przepis na krem z kaszy manny, jaki robiły nasze mamy i babcie, to tylko 3 podstawowe składniki, czyli grysik, mleko oraz masło. Do tego oczywiście przyda się też cukier i ulubiony aromat, aby nadać całości smaku, jednak mało kto zna wersję różową z dodatkiem pewnego nietypowego składnika. Wszyscy doskonale go znacie, ale mało kto używa go do słodkości, a okazuje się, że genialnie się do tego sprawdza. Otóż dla pięknego różowego koloru, warto dodać do kremu 4 łyżki soku z buraka. W ten sposób osiągniemy uroczo pastelową masę bez potrzeby dodawania sztucznych barwników czy słodkich syropów.
Tak przygotowany różowy krem z kaszy manny genialnie sprawdzi się do deserów na zimno, ciast, babeczek, a nawet tortów. Oprócz tego jest znacznie bardziej treściwy i sycący niż klasyczny krem do ciasta na bazie bitej śmietny.
Różowy krem z kaszy manny - przepis
Składniki:
- 0,5 l mleka,
- 6 łyżek kaszy manny,
- 1 kostka masła,
- 80 g cukru pudru,
- 4 łyżki soku z buraka,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- kilka kropli esencji waniliowej.
Przygotowanie:
Kaszę mannę gotujemy w mleku aż zgęstnieje, a następnie zdejmujemy ją z palnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie ucieramy masło z cukrem pudrem. Gdy stanie się puszyste, stopniowo dodajemy po jednej łyżce zimnej kaszki, ciągle miksując. Następnie dodajemy sok z buraka, a także esencję waniliową i sok z cytryny. Wszystko łączymy na gładki krem i schładzamy w lodówce.