Naleśniki to jedno z takich dań, które nigdy się nie nudzą i zawsze ratują w sytuacji, gdy nie mamy czasy lub ochoty na szykowanie skomplikowanych przepisów. Wystarczy wymieszać mleko, mąkę i jajko, a najprostsze ciasto naleśnikowe jest gotowe do smażenia. Taka baza sprawdzi się sama w sobie, jednak, aby uzyskać wyjątkową puszystość, warto dorzucić coś jeszcze. Spróbujcie wersji z pewnym dodatkowym składnikiem, a być może nigdy nie wrócicie już do klasycznej receptury.
Jak się robi dobre naleśniki? Złote zasady
Choć podstawowy przepis na naleśniki w każdym domu wygląda dosyć podobnie, to nie każdemu placuszki wychodzą tak samo. Dzieje się tak, gdyż czasem popełniamy kilka prostych błędów, przez które naleśniki tracą na smaku i konsystencji. Zanim więc przejdziemy do tego, co dodać do naleśników, najpierw zajmijmy się kilkoma żelaznymi zasadami, bez których nie pomoże nawet najlepsza receptura:
- przed smażeniem gotowe ciasto naleśnikowe warto odstawić do lodówki na 30 minut,
- ciasto na naleśniki wylewamy na mocno rozgrzaną patelnię,
- jeśli nie mamy patelni z powłoką nieprzywierającą, dodajmy trochę oleju (najlepiej rzepakowego),
- naleśniki smażymy na średniej mocy palnika (zbyt mocne grzanie sprawi, że szybko spalą się z wierzchu, a w środku mogą być surowe, natomiast przy zbyt niskiej temperaturze będą przywierały do patelni).
Jak zrobić naleśniki, żeby wyszły mięciutkie i pulchne?
Jeśli mimo trzymania się wszystkich powyższych zasad, naleśniki nie wychodzą wam tak puszyste, jakbyście tego chcieli, spróbujcie dodać do masy suche drożdże, a ciasto nabierze zupełnie innej konsystencji. Już niewielka ilość takiego dodatku sprawia bowiem, że drożdżowe ciasto naleśnikowe staje się wyjątkowo delikatne i puszyste, a podczas smażenia pięknie rośnie na patelni, tworząc urocze dziurki na powierzchni.
Choć drożdżowe naleśniki robi się z dodatkiem cukru, gdyż jest on niezbędny do aktywowania drożdży, nie znaczy to, że można je jeść tylko na słodko. W wersji wytrawnej świetnie sprawdzą się drożdżowe naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami czy podane po meksykańsku.
Jeśli jednak zdecydujecie się na deserowy wariant i boicie się wyczuwalnego posmaku oraz zapachu drożdży, dodajcie otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Tak przygotowane placuszki po usmażeniu będą zachwycały aromatem i wspaniale sprawdzą się do farszu z twarogu, czy prażonych jabłek. Świetnie smakują też takie pulchne naleśniki z bananami.
Zobaczcie dokładny przepis na naleśniki drożdżowe poniżej i sami spróbujcie, z jakim nadzieniem posmakują wam najbardziej.
Aromatyczne naleśniki drożdżowe - przepis
Składniki:
- 3 jajka,
- 750 ml letniego mleka,
- 8 g suchych drożdży,
- 500 g mąki pszennej,
- 2 czubate łyżki cukru,
- 1 łyżka płynnego masła,
- skórka otarta z 1 cytryny lub połowy pomarańczy,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
W misce mieszamy drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki i odrobiną letniego mleka. Wszystko dokładnie łączymy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Po tym czasie mieszamy powstały rozczyn z resztą składników, aż ciasto naleśnikowe stanie się jednolite i bez żadnych grudek. Tak przygotowaną masę ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, tym razem na godzinę.
Gotowe ciasto naleśnikowe wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Placki smażymy na średniej mocy palnika, aż będą rumiane z obu stron, a następnie zdejmujemy na talerz i przykrywamy drugim talerzem.