Wiele osób robi pasztet jajeczny na święta, ale zwykle to danie wychodzi dość delikatne w smaku i trzeba je serwować z sosami. Okazuje się jednak, że jajeczną masę można bardzo łatwo podkręcić, dorzucając tylko 1 składnik. Tak przygotowany pasztet z jajek nie będzie już potrzebował żadnego dodatku na kanapce. Dorzućcie do podstawowej masy 2 łyżeczki pewnego popularnego składnika ze słoiczka, a pokochacie ten przepis na nowo. 

Jak zrobić pasztet jajeczny, aby był wyrazisty?

Przepis na pasztet z jajek robi się dość szybko i łatwo, a lista składników jest bardzo krótka. Oprócz jajek, które są tu oczywiście głównym bohaterem, wystarczy tylko podsmażona cebulka z czosnkiem i podstawowe przyprawy. Zwykle też pasztet z jajek zagęszcza się bułką tartą, jednak zamiast niej świetnie sprawdzi się też zwykły majonez. Okazuje się, że pasztet jajeczny z majonezem nabiera idealnej konsystencji, a po upieczeniu wychodzi wilgotny, delikatny i pięknie kroi się w plasterki.

Warto jednak wzbogacić ten podstawowy zestaw jeszcze 1 dodatkowym produktem, a danie będzie 100x lepsze. Chodzi o to, aby dodać do jajecznej masy 2 łyżeczki chrzanu, który sprawi, że upieczony pasztet zyska nie tylko piękny aromat, ale i wyrazistą, lekko pikantną nutę, która świetnie podbije delikatny smak jajek.

Najlepszy będzie oczywiście taki domowy, własnoręcznie utarty korzeń chrzanu, jednak gotowy produkt w słoiczku ze sklepu również da radę. Co więcej, jeśli lubicie, oprócz chrzanu możecie też dorzucić dodatkowo odrobinę musztardy, a wtedy pasztet z jajek nabierze jeszcze więcej charakteru. Zobaczcie podstawowy przepis i modyfikujcie go po swojemu do woli.

przepis na pasztet jajeczny

Chrzanowy pasztet z jajek - przepis

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 surowe jajko,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3/4 szklanki majonezu,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól i pieprz do smaku. 

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na oleju. Gdy warzywa zmiękną i się zarumienią, odstawiamy je do całkowitego wystudzenia. 

W międzyczasie obieramy jajka na twardo ze skorupek i drobno je siekamy. Następnie przekładamy wszystko do miski i dodajemy majonez, chrzan oraz wbijamy 1 surowe jajko. Na koniec dorzucamy wystudzoną cebulę z czosnkiem i doprawiamy całość solą z pieprzem, po czym dokładnie mieszamy. 

Tak przygotowaną masę na pasztet jajeczny przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch łyżką. Wypełnioną formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut. Gotowy pasztet z jajek dokładnie studzimy przed pokrojeniem.

Pasztet z jajek - dodatki

Jeśli jednak nie przepadacie za chrzanem lub po prostu jest on dla was zbyt ostry, spróbujcie zrobić pasztet jajeczny z innymi dodatkami. Do tego przepisu świetnie sprawdzą się też takie składniki jak:

  • tarty żółty ser,
  • drobno posiekane suszone pomidory,
  • plasterki czarnych lub zielonych oliwek,
  • podsmażone pieczarki,
  • wędzony łosoś,
  • podsmażony por,
  • mrożony lub konserwowy groszek.