Mówi się, że dobry pasztet poznajemy po tym, że da się go łatwo pokroić i rozsmarować na kromce pieczywa. Przygotowanie takiego mięsnego wypieku jest jednak nie lada wyzwaniem, gdyż masa często wysycha podczas pieczenia i w efekcie kruszy się i rozpada podczas krojenia. Jak temu zaradzić? Okazuje się, że wystarczy tylko odrobina pewnego popularnego składnika ze słoiczka. 

Co zrobić żeby pasztet nie był za suchy?

Każda gospodyni ma swój ulubiony przepis na pasztet, ale niektóre wychodzą dość suche i kruszą się podczas krojenia. Aby zapobiec takiej sytuacji, wystarczy dodać do zmielonej masy trochę majonezu, który świetnie nawilży mięso i jeszcze lepiej "sklei" całość. Tak przygotowany domowy pasztet po upieczeniu będzie zachwycał kremową, delikatną konsystencją i pięknie podzieli się na plasterki, które z łatwością rozsmarujemy na kromce chleba. Koniecznie spróbujcie tego patentu, a tak przygotowany mięsny wypiek zachwyci wszystkich gości przy świątecznym stole.

Przepis na wilgotny pasztet z majonezem

Składniki:

  • 1 cały kurczak z rosołu,
  • 1,5 kg udek z kurczaka,
  • 200 g wątróbki drobiowej,
  • pół szklanki rosołu,
  • ugotowane warzywa z rosołu,
  • 2 jajka,
  • 2 bułki kajzerki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 duże cebule,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku,
  • olej i bułka tarta.

Przygotowanie: 

Udka z kurczaka nacieramy solą i pieprzem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie przykrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy moc palnika i dusimy udka do miękkości. Tak przygotowane mięso odstawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy dokładnie z kości.

W międzyczasie moczymy bułki w zimnej wodzie oraz obieramy cebulę i czosnek, a następnie drobno je siekamy i podsmażamy na oleju. Gdy się zeszklą, dodajemy na patelnię wątróbkę i dalej smażymy całość aż wątróbka będzie gotowa.

Namoczone bułki dokładnie odciskamy i przekładamy do dużej miski. Do naczynia dodajemy też obrane mięso i warzywa z rosołu, przestudzoną wątróbkę z cebulą i czosnkiem oraz mięso z udek. Wszystko mielimy dwukrotnie w maszynce na sitku o drobnych oczkach. 

Do zmielonej masy wlewamy zimny rosół, wbijamy jajka i dodajemy majonez. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie bardzo dokładnie wyrabiamy całość. 

Tak przygotowaną masę na pasztet przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Domowy pasztet pieczemy przez około 50 minut, a następnie odstawiamy do wystudzenia.