Sezamowiec

Ocena:

4.42 (191)

  • 1 godz. 30 min.
Ciasto idealne na rodzinne spotkania i wystawne przyjęcia. Niesamowity smak!

Składniki:

  • CIASTO
  • 50 dag mąki
  • 5 żółtek
  • 1 margaryna
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • SEZAM
  • 1 szklanka sezamu
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • MASA KOKOSOWA
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • MASA CHAŁWOWA
  • 20 dag chałwy
  • 1 margaryna
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • powidła

Sezamowiec - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę zagnieć z margaryną, cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Podziel otrzymane ciasto na 2 części i wyłóż je na wysmarowane tłuszczem, jednakowe blachy. Sezam podsmaż na patelni bez tłuszczu aż się zarumieni. Mieszając dodaj cukier, margarynę i miód i smaż ok 5 min. Wyłoż masę równomiernie na 1 część ciasta i piecz ok 30 min. w temp. 180 st. C. Z białek i cukru ubij na sztywno pianę a następnie dodaj wiórki i delikatnie wymieszaj. 2 część przygotowanego wcześniej ciasta wysmaruj powidłami i wyłóż na nie masę kokosową. Piecz ok. 30 min. w 180 st. MASA: margarynę utrzyj z cukrem pudrem i chałwą. Ostudź ciasta i przełóż w następującej kolejności: placek z dżemem i masą kokosową, masa chałwowa, placek z sezamem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne