Naleśniki z bananami i nutellą

Ocena:

4.46 (216)

  • 40 min.
  • dla 4 osób

Przygotowanie ich jest banalnie proste, a smak niezapomniany.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • pół kostki roztopionego masła
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 2/3 szklanki mąki
  • 6 bananów
  • 6 łyżek nutelli

Naleśniki z bananami i nutellą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Żeby zrobić naleśniki francuskie, zmieszaj ze sobą mleko, jajka, roztopione masło, cukier, sól i szklankę mąki. Najprościej będzie zrobić to w blenderze. Ciasto nie będzie wówczas miało grudek. Powoli dodawaj pozostałe 2/3 szklanki mąki, dopóki ciasto nie uzyska konsystencji pitnego jogurtu (ale nie będzie zbyt rzadkie).
  • Odstaw ciasto na co najmniej 30 minut w temperaturze pokojowej lub włóż na noc do lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej przed przystąpieniem do dalszych kroków.
  • Jeśli potrzeba, przed smażeniem rozrzedź nieco ciasto, dodając do niego odrobinę mleka.
  • Rozgrzej patelnię (najlepiej nieprzywierającą) na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca, natłuść ją równomiernie kawałkiem masła. Wylej pierwszą porcję ciasta na patelnię i smaż, dopóki nie zobaczysz bąbelków na środku naleśnika, a jego brzegi nie zaczną się robić lekko brązowe. Ostrożnie obróć wówczas naleśnika na drugą stronę i smaż jeszcze kilka minut.
  • Zdejmij naleśnik z patelni i póki jest jeszcze ciepły, poukładaj na jego środku plasterki banana. Na wierzch daj odrobinę Nutelli i zawiń placek. Jeśli lubisz bardzo słodkie naleśniki, możesz najpierw posmarować ciasto od wewnątrz Nutellą, a dopiero potem położyć na nie banany i zawinąć.
  • Naleśniki podawaj od razu po usmażeniu. Na wierzchu również posmaruj je Nutellą.

Porady

Zobacz przepis: Wegańskie naleśniki z mandarynkami, czyli crêpes suzette

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne