Lukrowane ciasteczka

Ocena:

4.45 (190)

  • 20 min.
Półkruche ciasteczka wg przepisu mojej Babci, zawsze wychodzą!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • 1 i 1/2 do 2 szklanek mąki
  • 70 g margaryny lub masła
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • Do ozdoby:
  • dowolny lukier lub polewa, posypki

Lukrowane ciasteczka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wszystkie składniki wymieszaj w malakserze, mąkę dosypuj partiami - ciasto musi być miękkie, ale "żeby wałkować się dało", jak pisala Babcia.
  • Schowaj na min. 1/2 godziny do lodówki
  • Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość 3-4 mm, wykrawaj foremką ciasteczka.
  • Nagrzej piekarnik do 200 st. C, piecz ciasteczka kolo 10 min, aż się ozłocą.
  • Po ostygnięciu oblej lukrem i ozdabiaj wg gustu.
  • Z tej proporcji wychodza 2 blachy ciasteczek.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne