Joanna Komorowska

Gofry ziemniaczane

Ocena:

0 (0)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Gofry ziemniaczane to wariacja na temat najchętniej i najczęściej spożywanego przez nas warzywa, czyli ziemniaka. Są chrupiące, aromatyczne w smaku i podobne do placków ziemniaczanych, ale znacznie mniej kaloryczne i szybsze w przygotowaniu. Masz ochotę na pyszną kolację lub obiad? To przepis na gofr ziemniaczany jest w sam raz dla Ciebie.

Składniki:

  • ziemniaki  500 g

  • cebula  1 szt.

  • olej  90 ml

  • jajka  2 szt.

  • mąka pszenna  50 g

  • słodka papryka  5 g

  • sól  5 g

  • pieprz  4 g

Gofry ziemniaczane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ziemniaki: szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy, obieramy. Przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem na purée. 

  • Krok 2:

    Cebula: obieramy, bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy 75 ml oleju, dodajemy cebulę i mieszając, lekko ją podsmażamy. Studzimy.

  • Krok 3:

    Ciasto: do ziemniaków dodajemy chłodną cebulę wraz z olejem, mąkę, wbijamy jajka, dokładamy przyprawy. Dokładnie mieszamy. Uzyskane ciasto będzie lepiące i gęste.

  • Krok 4:

    Pieczenie: gofrownicę smarujemy pędzelkiem namoczonym w oleju, rozgrzewamy. Łyżką nakładamy porcje masy. Gofry ziemniaczane pieczemy kilka minut do wyraźnego zezłocenia. 

Porady

  • Do przygotowania gofrów ziemniaczanych możemy użyć ziemniaków np. z poprzedniego dnia, które zostały z obiadu.
  • Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy. Im większa, tym czas jest krótszy i uzyskamy bardziej chrupiące gofry.
  • Po wyjęciu z gofrownicy układamy je na kratce, żeby lekko wystygły. Gorące są gumowate i miękkie. Jeśli ułożymy takie na talerzu, będą parować i zrobią się miękkie.
  • Gofry ziemniaczane w smaku przypominają placki ziemniaczane, ale zawierają zdecydowanie mniej tłuszczu.
  • Gofry z ziemniaków można podać z lekko posolonym jogurtem i szczypiorkiem. Możemy też pokusić się o dodanie bogatszych składników, np. łososia wędzonego z majonezem, posypanego koperkiem. Bardzo dobrze smakują z serkami twarożkowymi, sosem serowym czy sosem grzybowym, gulaszem mięsnym i warzywnym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne