Sielska Kuchnia na lato to zbiór najpyszniejszych przepisów z sezonowych owoców i warzyw. Znajdziecie w niej dziesiątki pomysłów na śniadania, obiady i kolacje, zarówno na słodko, jak i na słono. Sprawdźcie, co jeszcze znajdziecie między stronami magazynu.
materiały redakcyjne
Bohaterka jednego z naszych reportaży Marta Pawełek, która w siedlisku w Gorcach realizuje swoje smakowite pasje, przekonuje: „Znajdź coś, co pokochasz, a docenisz każdą chwilę” (s. 14-21). Dla jednych będzie to jazda na rowerze, dla innych uprawa ogródka lub piesze wycieczki, albo tak jak dla Marty – serwowanie pysznej, zdrowej kuchni wszystkim spragnionym lokalnych przysmaków. Właśnie takie gotowanie, którego efektami można się z kimś podzielić, sprawia największą radość i wyzwala mnóstwo endorfin, o czym każdy z nas przekonał się już zapewne wiele razy. A lato wybitnie zachęca do tego, by robić coś miłego dla siebie, bliskich i znajomych. Zewsząd kuszą kształty, kolory i zapachy owoców oraz warzyw, pobudzając naszą kulinarną wyobraźnię i przywołując sielskie wspomnienia. Właśnie teraz najchętniej wracamy do smaków dzieciństwa. Wśród nich prym wiodą pełne witamin koktajle (s. 56-59), a także ciasta i desery – z truskawkami, malinami oraz porzeczkami (s. 84-92). Gdzie się obejrzeć, kuszą aromatyczne pomidory i inne soczyste dary natury, a przemienianie ich w zupy i dania główne to czysta przyjemność. Zachęcam też, by choć kilka razy w porze letniej zjeść śniadanie na trawie w ulubionym towarzystwie (s. 22-28). Takie przedpołudnie z muskającymi twarz promieniami słońca zapewni dobrą energię, którą można nieść dalej, dzieląc się nią ze wszystkimi wokół.
Redaktor naczelna - Katarzyna Błońska
SPIS TREŚCI:
Sezonowa kuchnia
6 Pomidory pachnące słońcem
U kochane warzywa lata w sałatkach i daniach na ciepło
22 Śniadanie na trawie
Przepis na przedpołudniowy posiłek w miłych okolicznościach przyrody
30 Wysyp warzyw i owoców
Faszerowane, grillowane lub w postaci zupy, zwanej bukietem, bakłażany, papryki czy brzoskwinie prezentują swe ponętne kształty i kolory
Ludzie z pasją
14 Miejsca pełne smaku
Jagodowa Polana to położone w Gorcach siedlisko, w którym zapomina się o codzienności, racząc się lokalnymi specjałami
72 Sielscy wytwórcy
Urszula Gacek warzy owocowe żywe octy i z pasją opowiada o ich smakach i prozdrowotnych właściwościach
Z kuchni szefa
38 Mazurski festiwal smaku
Pomysły na dania, które wspaniale umilają wakacyjny czas
44 Uroki dni letnich
Niespieszna biesiada na świeżym powietrzu według Andrzeja Polana
DOMOWE pyszności
48 Pyszne lody dla ochłody
Mrożone delicje idealne na upał
56 Koktajle pełne zdrowia
Pożywne napoje z kilku składników
60 Płatki i liście prosto z ogrodów
Pyszności z kwiatów oraz ziół
64 Kurczak nasz ulubiony
Od tradycyjnych kotletów po dania na specjalne okazje
80 Chrupiące ciasto francuskie
Maślane listki idealne do wypieków
84 Rajskie lato z owocami
Ciasta i desery pachnące beztroską
Rękodzieło
12 Kolekcja sielskich rycin
Stylowe obrazki z warzywnym motywem pięknie ozdobią kuchenne wnętrze
94 Zajęcia praktyczno-techniczne
Dekoracje z niezapominajek wyczarują bajkowy klimat na tarasie i w jadalni
BLISKO NATURY
102 Lawenda – roślinna apteka
Dziennikarka Agnieszka Cegielska opowiada o kwiatach bardzo cenionych w kosmetyce, farmacji i kuchni