Ten numer jest pełen przepisów z owocami późnego lata! Pyszności ze świata, ekspresowe zapiekanki, pomysły na figowe desery, czy potrawy z soczewicy. Zobaczcie, co jeszcze kryje w sobie najnowsze wydanie!
redakcja
Spis treści:
W dziale KUCHNIA DOMOWA
Królowa sezonu Figa – wytrawnie i na słodko
Wspaniały, kuszący kształtem owoc o charakterystycznym smaku ma mnóstwo do zaoferowania. W duecie ze śmietanką przemieni się w lody, wraz z mascarpone wybornie urozmaici focaccię, a wypełniony serem pleśniowym z tymiankową nutą stanie się wykwintną przekąską
SZYBKO, ŁATWO, PYSZNIE
Jerozolimska kuchnia bez granic
Szakszuka, falafele czy baba ganoush – poznajemy proste, ale wyraziste i pełne wyjątkowego charakteru dania o cudownej mocy
DANIA GŁÓWNE
Zapiekanka – danie na zawołanie
Przyrządzamy jednogarnkowe potrawy na bazie różnorodnych produktów. Warzywa, mięso, makaron, jajka czy ser – do wyboru, do koloru! Takie
wieloskładnikowe kompozycje to najlepszy sposób na szybki i tani obiad
DO SMAKU
Kanaryjskie sosy mojo rojo i verde
Wyjątkowy rarytas rajskich wysp hiszpańskiego archipelagu na Atlantyku. Z ziemniakami w solnej skórce tworzą wprost obłędne trio
JESTE M WEGE
Soczewica – skarb Egiptu
Czerwone, żółte, zielone, brązowe lub czarne ziarna są znakomitym źródłem białka i pysznym składnikiem sycących posiłków. Zapraszamy na wspaniałą bezmięsną ucztę!
SAMA SŁODYCZ
Fioletowe owoce – mocny akord lata
Soczyste jeżyny, borówki, jagody oraz śliwki nawet prostym ciastom dodają wyrafinowanej elegancji. Warto skusić się na pyszną tartę lub sernik!
ZDROWO NA CO DZIEŃ
Lekka dieta dla planety
Jak się odżywiać, by zminimalizować negatywny wpływ wytwarzania jedzenia na środowisko naturalne oraz zadbać o dobre warunki dla
przyszłych pokoleń mieszkańców Ziemi
W KUCHNI Z MISTRZAMI
Cristina Catese
Ziemniaki na sposób włoski
Słoneczne południowe wariacje na temat ulubionego polskiego warzywa
Robert Sowa
Seler – bulwa z tradycją
Przysmak znany wszystkim jako składnik sałatki jarzynowej potrafi być niezwykle wykwintny
Daria Ładocha
S maki przywiezione z wakacji Najlepsze pamiątki z podróży to przepisy na dania, dzięki którym można zatrzymać lato na dłużej
W dziale DO POCZYTANIA PRZY STOLE
SMAKI I AROMATY GRECJI
Moustalevria – winogronowy deser
Historia słodkiego specjału na bazie soku z owoców
ŚWIAT NA TALERZU: FRANCJA
Sielskie Lot i Dordogne dla smakoszy
Odwiedzamy krainę malowniczych wiosek, które wygrywają w konkursach piękności, średniowiecznych zamków i uroczych krajobrazów