Składniki (na 8 porcji):
- 500 g twarogu sernikowego z Piątnicy
- 500 g mascarpone z Piątnicy
- 300 g maślanych ciasteczek lub herbatników
- 150 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 ml kremówki
- 150 g drobnego cukru
- laska wanilii
- puszka kajmaku
- 200 g orzechów włoskich lub pekan
- szczypta soli
Wykonanie (70 minut):
Zanim zaczniesz, wyjmij masło z lodówki, żeby zmiękło. Ciastka rozkrusz dokładnie w misce, dodaj masło i dobrze wymieszaj. Wyłóż masę na okrągłą blaszkę o przekątnej 24 centymetry i wstaw do lodówki na pół godziny.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij je.
Twaróg i serek mascarpone z Piątnicy zmiksuj razem z ubitymi wcześniej żółtkami, kremówką oraz wanilią (zobacz na filmie, jak uskrobać wanilii z laski). Następnie dodawaj w trzech partiach ubite białka, delikatnie mieszając.
Przełóż masę do blaszki z maślanym spodem, wyrównaj i piecz 60 minut w 170 stopniach.
Upieczony sernik przełóż na paterę, polej kajmakiem i udekoruj orzechami.
Kto zasłużył na kawałek?
Więcej przepisów znajdziesz TU