Składniki (na 4 porcje):
- 8 liści kapusty włoskiej
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1–2 opakowania Serka Wiejskiego (śmietanka odsączona do sosu)
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 250 ml passaty pomidorowej
- sól i pieprz
Wykonanie (30 minut):
Liście kapusty ugotuj na parze do miękkości.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na 3 łyżkach masła. Jej większa część trafi do farszu, a reszta posłuży do udekorowania gołąbków na talerzu.
Serek Wiejski przecedź przez sitko – śmietanka przyda się do sosu.
Obierz, pokrój i ugotuj ziemniaki. Przeciśnij je przez praskę. Dodaj do nich serek, zioła, podsmażoną cebulkę, dopraw pieprzem i wszystko wymieszaj.
Do rondla wlej pomidorową passatę i zagotuj, dodaj śmietankę z serka, sól i pieprz do smaku.
Na każdy liść kapusty nałóż 2–3 łyżki farszu i całość zawiń.
Gołąbki możesz ugotować na parze lub zjeść na zimno. Podawaj z przygotowanym sosem pomidorowym i podsmażoną cebulką.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz TU