Składniki (na 2 porcje):
- 2 puszki ciecierzycy
- pół szklanki wody
- puszka pomidorów krojonych
- 3 łyżki masła
- łyżka posiekanego czosnku
- łyżka posiekanego imbiru
- 2 łyżki mascarpone z Piątnicy
- łyżka przyprawy garam masala
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka chilli w proszku
- łyżeczka świeżego chilli (opcjonalnie)
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
- świeża kolendra do dekoracji
- ryż basmati ugotowany z odrobiną kurkumy
Wykonanie (20 minut):
Podsmaż na maśle czosnek z imbirem. Wsyp sproszkowane chilli (a jeśli wolisz pikantniejszy smak, dołóż także posiekaną świeżą papryczkę chilli), kurkumę, garam masalę. Praż przyprawy przez chwilę.
Dodaj pomidory oraz ciecierzycę, dolej pół szklanki wody – wymieszaj całość. Duś przez 10 minut.
Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem, połącz wszystko z mascarpone.
Podawaj w misce z ryżem basmati ugotowanym z odrobiną kurkumy. Posyp świeżymi liśćmi kolendry.
Więcej przepisów znajdziesz TU