Jak zrobić pyszny i kremowy sos, który pasuje do wszystkiego, a wymaga minimum pracy? Ten 1-minutowy przepis zawsze się udaje i można go modyfikować na wszelkie sposoby, dodając ulubione zioła czy przyprawy. Podstawowe są tylko 4 składniki, a jeden z nich to zwykłe ugotowane na twardo jajka. Zobaczcie, z czym je połączyć, aby zamieniły się w genialny dip.

Jak zrobić sos z jajek?

Gdy usłyszymy sos z jajek od razu na myśl przychodzi nam majonez, a to tylko początek możliwości. Do tego kultowego smarowidła używamy bowiem surowych jajek, a okazuje się, że jeszcze łatwiejszy, smaczniejszy i zdrowszy jest sos z gotowanych jajek. Aby go zrobić, musicie tylko zblendować 4 jajka na twardo z czosnkiem, śmietanką i świeżą natką pietruszki, a w dosłownie minutę wszystko będzie gotowe. Do tego oczywiście niezbędne będą przyprawy, przede wszystkim szczypta soli, ale można użyć też pieprzu, ostrej bądź wędzonej papryki lub odrobiny curry.

Ten prosty i szybki przepis pochodzi z Instagramowego profilu @febaronee. Zobaczcie krótkie wideo i dokładne proporcje poniżej.

Prosty przepis na 1-minutowy sos z jajek

Składniki:

  • 4 jajka na twardo,
  • 1 mały kubeczek śmietanki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

Jajka obieramy ze skorupek, a czosnek ze skórki. Pietruszkę dokładnie myjemy, pozbawiamy łodyżek i siekamy. Tak przygotowane składniki blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku solą. Gotowy sos z gotowanych jajek podajemy jako dodatek do kanapek czy przekąsek z ciasta francuskiego lub w roli dipu do maczania krakersów i chipsów.

Co zrobić z jajek na twardo? Inne pomysły

Lubicie jajka na twardo i często gotujecie je do past i sałatek, na kanapki lub po prostu jako szybkie śniadanie? Ten produkt można wykorzystać na znacznie więcej sposobów. Nie każdy pamięta na przykład o pysznych, tanich i prostych kotletach jajecznych, które dawniej często gościły na stołówkach, a dziś nie są już tak popularne. Jeśli natomiast wolicie bardziej chrupiące dania, wybierzcie krokiety jajeczne w pysznej złocistej panierce. Ostatnim, ale wcale nie najmniej smacznym pomysłem jest pasztet z jajek, który można do woli urozmaicać przeróżnymi dodatkami i przyprawami, aby nigdy się nie znudził.

Źródło: Instagram.com/febaronee/