Mięsa jemy pod różną postacią. Gotowanie, pieczone, duszone, albo jako wędlinę do chleba. Ale każde mięso jeszcze lepiej smakuje w asyście sosu. Klasyczny sos do mięsa zna prawie każdy. Jednak warto czasami poszukać nowych smaków, by wydobyć z potrawy jeszcze więcej smaku i aromatu. Dziś proponujemy przygotować sos z orzechów włoskich.

Sos z orzechów włoskich

Orzechy są bardzo cenne i pożywne. Często wykorzystujemy je do przygotowywania potraw. Najczęściej dodajemy je do ciast, sałatek, koktajli, past czy owsianki. Ale nie każdy wie, że z orzechów można przygotować przepyszny sos do mięs i nie tylko. Aromatyczny sos orzechowy wzbogaci danie o nowy, niezwykły smak. Jeśli więc znudził wam się klasyczny sos do mięs, koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis i podajcie świąteczne mięso w asyście sosu orzechowego. Jesteśmy pewni, że każdy pochwali to połączenie.

Do przygotowania sosu potrzebujecie:

  • 150 g orzechów włoskich
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 małą cebulę
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła

Orzechy nie muszą być obrane ze skórki, ale jeśli chcecie, możecie się pozbyć błonki w szybki sposób. Podajemy proste rozwiązanie tutaj ->>
Nagrzejcie piekarnik do 160°C. Orzechy wyłóżcie na blachę i pieczcie w piekarniku 10 minut. Po tym czasie wyjmijcie i pozostawcie je do ostygnięcia. Jeśli nie chcecie nagrzewać piekarnika, możecie uprażyć orzechy na patelni, jednak będziecie musieli pilnować, by się nie przypaliły. Wystudzone orzechy wrzućcie do blendera i rozdrobnijcie w możliwie małe kawałeczki, jednak nie na pył, by pozostały małe drobinki.
Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na maśle. Dodajcie rozdrobnione orzechy i smażcie przez chwilę razem. Następnie wlejcie 1 szklankę wody i całość zagotujcie. Na koniec dodajcie śmietankę, doprawcie solą i pieprzem i gotujcie jeszcze ok 5 minut. Sos jest gotowy do podania.

Rada
Jeśli lubicie wyraźniejsze smaki, możecie jeszcze dodać do sosu 1 ząbek czosnku, lub papryczkę chili. Można też dorzucić proszek z suszonych grzybów, nabierze wtedy lekko grzybowego aromatu.

Z czym podawać sos z orzechów włoskich

Sos idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs, makaronów i naleśników na słono. Można też polać nim sałatkę, albo zapiekankę. Idealnie komponuje się także z ryżem, kaszą, a także makaronami sojowymi i ryżowymi.