Bardzo lubimy przepisy na obiad, które można zrobić w jednym garnku. To znaczne ułatwienie i oszczędność, nie tylko prądu czy gazu, ale też czasu i ilości zabrudzonych garnków i naczyń. Do naszych ulubionych przepisów należą wszelkiego rodzaju zapiekanki, gulasze czy treściwe zupy. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, czy leczo węgierskie to zawsze sprawdzony pomysł na obiad.
Trwa sezon na młodą kapustę i korzystamy z jej dobrodziejstwa przy każdej sposobności. Najczęściej po prostu podajemy ją jako dodatek do obiadu, uduszoną z marchewką i przyprawami. Ten smak towarzyszy nam od wieków i wiele osób pamięta delikatną duszoną kapustę z obiadów u babci. Ale tym razem polecamy połączyć w jednym garnku młodą kapustę z kopytkami. Zaskakujące, ale bardzo smaczne.
Młoda kapusta zasmażana z kopytkami
Aromatyczna młoda kapusta na podsmażonej kiełbasie i cebuli, z mięciutkimi kopytkami i z aksamitnym sosem z serka śmietankowego, zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia. To, co otrzymacie na końcu, nie tylko fantastycznie smakuje, ale syci na długie godziny.
Przygotujcie:
- pół główki młodej kapusty
- 1/2 kg kopytek (najlepiej wstępnie obgotowane)
- 1 pętko kiełbasy
- 1 cebula
- 600 ml bulionu
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 pęczek koperku
- 120 gr serka śmietanowego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Przygotujcie garnek z grubym dnem. Na dno wlejcie olej, rozgrzejcie i wrzućcie kiełbasę z cebulą. Podsmażcie, aż się zarumienią, a cebula zmięknie.
- Dodajcie kopytka, zalejcie bulionem i dołóżcie 2 łyżki przecieru pomidorowego. Doprawcie pieprzem, solą i wymieszajcie.
- Teraz dorzućcie drobno posiekaną kapustę i duście pod przykryciem ok. 2 minuty.
- Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę, wymieszajcie wszystko i duście pod przykryciem kolejne 8 minut.
- Na koniec dodajcie serek śmietanowy i dokładnie wszystko wymieszajcie.
- Posypcie świeżym koperkiem i podawajcie gorące.
Zobaczcie jak to zrobić krok po kroku na filmiku z Instagrama autorstwa @muciotrabacho
Co można zrobić z młodej kapusty?
Młoda kapusta jest wyjątkowo delikatna i pełna smaku. Oprócz walorów smakowych oferuje całą masę cennych składników, m.in. potas, krzem, magnez, wapń, miedź, czy żelazo, witaminy E, K i A, oraz witaminy z grupy B. Ma tyle samo witaminy C, co cytryna i 4 razy więcej niż kapusta kiszona. Na bazie kapusty warto przygotować pyszne dania. Szczególnie polecamy: