Biała kapusta to warzywo doceniane już w starożytnym Rzymie oraz Grecji. Tradycja jedzenia kapusty przetrwała wiele wieków i zakorzeniła się także wśród Polaków. Najczęściej jemy kapustę kiszoną, kapustę duszoną, w bigosie, albo jako podstawa gołąbków. Ale biała kapusta jest również doskonała w wersji surowej. Surówka z białej kapusty smakuje i chrupie, jak żadna inna. Jednak mało kto wie, że bardzo cenny jest sok z białej kapusty. Wiosna, to najlepszy moment, by wycisnąć z niej najwięcej substancji odżywczych. A skrywa ich naprawdę sporo.
Biała kapusta - właściwości
Biała kapusta jest tak powszechna w naszym kraju, że czasami zapominamy, jak cenne jest to warzywo. A każda młoda główka skrywa w sobie ogrom cennych substancji. Przede wszystkim to skarbnica witaminy C, która odpowiada za naszą odporność. Oprócz witaminy C jest pełna witamin A, E, K, B1, B2, B3, B6. Dodatkowo zawiera karoten, biotynę, jod, cynk, potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo. Siarka zawarta w kapuście jest pomocna w walce z pasożytami i wpływa pozytywnie na wygląd skóry oraz paznokci. Obecny w kapuście sulforafan jest niezwykle cennym antyoksydantem, działającym jak tarcza ochronna dla organizmu. Warto też wymienić kwas foliowy, który odpowiada m.in. za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, krwiotwórczego i sercowo-naczyniowego.
Biała kapusta ma więc zbawienny wpływ na wiele dolegliwości, m.in.:
- jest naturalnym probiotykiem,
- usuwa toksyny z organizmu,
- wzmacnia odporność,
- pomaga przy nadciśnieniu,
- chroni przed wrzodami żołądka,
- poprawia koncentrację,
- łagodzi stany zapalne,
- wpływa na opóźnienie starzenia się skóry.
Sok z młodej kapusty
Gdy już poznaliście większość zalet z jedzenia surowej kapusty, warto wykorzystać jej siłę i przygotować sok. Będziecie potrzebować jedynie:
- 1/2 kg surowej, najlepiej młodej kapusty
- 2 szklanki wody
Kapustę pokrójcie na małe kawałki i wrzućcie do blendera. Dodajcie 2 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Zmiksujcie na papkę, a następnie przecedźcie przez gęste sitko, albo ściereczkę. Sok jest gotowy do picia. Sok możecie też zrobić w wyciskarce wolnoobrotowej, zaoszczędzicie sporo czasu.
Jak pić sok z białej kapusty?
Sok z białej kapusty należy pić 2-3 razy dziennie, po pół szklanki przez 2 tygodnie, na pół godziny przed posiłkiem. Jeśli smak wam nie do końca odpowiada, możecie dorzucić cytrynę, imbir, albo pomarańczę. Sok można przechowywać w lodówce do 12 godzin w szczelnie zamkniętej butelce lub słoiku.
Uwaga
Przed rozpoczęciem stosowania soku z kapusty, warto skonsultować się z lekarzem.
Przeciwwskazania do picia soku z białej kapusty
Jest kilka grup osób, które nie powinny spożywać soku:
- osoby źle tolerujące siarkę,
- chorujące na schorzenia tarczycy,
- chorujące na zapalenie trzustki,
- osoby z takimi dolegliwościami układu trawiennego jak: zapalenie, skurcze jelit, nadkwasota żołądka, biegunki.