Duszona młoda kapusta najczęściej kojarzy się nam jako dodatek do kotletów z ziemniakami. To idealne połączenie, ale nie warto ograniczać się tylko do tego dania. Będzie fantastycznie smakować w wielu innych połączeniach. By wyszła pyszna, trzeba pamiętać o kilku szczegółach.

Młoda kapusta

Gdy w warzywniaku pojawia się młoda kapusta, nie ma co czekać. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera m.in. potas, krzem, magnez, wapń, miedź, czy żelazo. Zawiera witaminy z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K. Ma tyle samo witaminy C, co cytryna i 4 razy więcej niż kapusta kiszona. Jest niskokaloryczna, a spożywana na surowo korzystnie wpływa na błonę śluzową przewodu pokarmowego i przynosi ulgę w zgadze. Ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe, co warto wykorzystać w okresie przeziębieniowym.

Z młodej kapusty warto więc przygotować:

Jednak najlepiej smakuje młoda kapusta duszona z marchewką i kilkoma dodatkami. To od nich właśnie zależy ostateczny smak.

Młoda kapusta duszona z przepisu teściowej

Do jej przygotowania nie potrzeba wielu dodatków, ani umiejętności. Trzeba jednaka pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym wyjdzie tak dobra, że będziecie jeść samą, prosto z garnka. Sekretem jej smaku jest delikatniejsza od zwykłej cebula cukrowa oraz masło. Te 2 dodatki sprawią, że kapusta wyjdzie delikatna i kremowa. Przygotujcie:

  • główkę młodej kapusty,
  • 2 cebule cukrowe
  • 2-3 średnie marchewki,
  • 1 łyżkę masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • pęczek świeżego koperku.

Kapustę oczyśćcie z uszkodzonych liści i drobno poszatkujcie. Przelejcie wrzątkiem i odcedźcie. Cebulę pokrójcie w drobną kosteczkę. Marchewkę umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na grubych oczkach.

W dużym garnku, najlepiej z grubym dnem, rozgrzejcie masło i zeszklijcie na nim cebulę. Gdy będzie już miękka, dorzućcie kapustę i i startą marchewkę. Całość doprawcie solą i wymieszajcie. Dodajcie 1/2 szklanki wody, przykryjcie i duście około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie kapusta powinna być miękka i gotowa do jedzenia. Na koniec posypcie po górze posiekanym koperkiem, albo podajcie go w oddzielnej miseczce, by każdy samodzielnie doprawił sobie do smaku.

Duszona młoda kapustaMarta Mrugacz

Rada
Jeśli lubicie, by kapusta była bardziej gęsta, możecie w 1/4 szklanki letniej wody rozrobić 1 łyżkę mąki i dodać do gotowej kapusty. Wymieszajcie i jeszcze chwilę podduście na małym ogniu, jednak uważamy, że ten dodatek nie jest konieczny.

Z czym podawać młodą kapustę duszoną?

Jeśli zrobicie ją z powyższego przepisu, wychodzi tak dobra, że można ją jeść samodzielnie na obiad. Ale najczęściej podaje się ją z kotletem schabowym, mielonym, jako dodatek do jajka sadzonego, albo składnik łazanek. W każdej postaci smakuje doskonale.