Już niedługo wielu z nas weźmie się za wielkanocne mazurki, więc potrzebne będą żółtka na ciasto kruche. Co zrobić z pozostałymi białkami? Zwykle ubijamy je na sztywną pianę i pieczemy bezę, ale przed świętami zdecydowanie lepiej sprawdzi się ciasto anielskie. Taki wypiek udaje się każdemu i zawsze robi wielkie wrażenie na stole. Weźcie więc z lodówki białka jajek i zobaczcie, co  jeszcze będzie potrzebne.

Ciasto anielskie - najlepszy sposób na białka jajek

Zastanawiacie się, co zrobić z białek jaj, oprócz oczywistego wyboru jakim jest beza pavlova? Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie proste i pyszne anielskie ciasto. Ten wypiek pochodzi z USA i jest tam bardzo znane jako angel food cake. Ta sielska nazwa wzięła się z delikatnej, lekkiej i puszystej struktury ciasta, gdyż jest to biszkopt z samego białka jajek przekładany bitą śmietaną. Gotowy deser jest więc tak subtelny i rozpływający się w ustach, że okrzyknięto do "pożywieniem aniołów".

Co ciekawe, nazwy Angel Food Cake użyła po raz pierwszy Isabella Stewart już w 1878 roku, w swojej książce kucharskiej „The Home Messenter Book of Tested Recipes”. Oczywiście przez te wszystkie lata przepis nieco się zmieniał, ale zarówno wtedy, jak i obecnie, stałym elementem jest użycie aż kilkunastu białek na całą blachę wypieku oraz dodatek winianu potasu jako spulchniacza. Zobaczcie dokładny przepis poniżej i sami spróbujcie tego kultowego deseru.

przepis na ciasto anielskie

Przepis na ciasto anielskie

Składniki:

  • 12 białek z dużych jaj (jeśli macie jajka S, użyjcie 15 białek),
  • 300 g cukru,
  • 170 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki winianu potasu,
  • ćwierć łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%,
  • 3 kopiaste łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

Całą mąkę mieszamy z 1/3 cukru i odkładamy na później. Białka ubijamy, aż będą puszyste, ale jeszcze niesztywne i w tym momencie dodajemy sól, ekstrakt waniliowy i winian potasu, a następnie dalej miksujemy pianę. Do ubitej piany dodajemy też resztę cukru i jeszcze chwilę miksujemy, a dalej już delikatnie łączymy całość szpatułką. Na koniec stopniowo, po trochu wsypujemy wcześniej przyszykowaną mąkę z cukrem i po raz ostatni delikatnie łączymy całą masę.

Gotowe ciasto przelewamy do foremki "z lejkiem" bez potrzeby smarowania jej wcześniej tłuszczem. Pianę wyrównujemy, a następnie robimy w niej kilka nacięć nożem, aby rozbić ewentualne bąbelki powietrza. Tak przygotowane anielskie ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 45 minut. Po upieczeniu studzimy wypiek na kratce przez około 30 minut, najlepiej ustawiając ją do góry dnem na zwykłym lejku.

W międzyczasie ubijamy mocno schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Wszystko miksujemy tylko tak długo, aż masa stanie się gęsta i puszysta. 

Wystudzone ciasto anielskie delikatnie wyciągamy z blaszki i kroimy na pół. Następnie przekładamy blaty połową bitej śmietany, zostawiając resztę na pokrycie wierzchu ciasta. Na górze opcjonalnie można posypać wiórki kokosowe lub ułożyć świeże owoce.

Jak wykorzystać białka z jajek? Inne pomysły

Jeśli nie przepadacie za ciastami z kremem, białka jaj możecie też przerobić na wiele innych przysmaków. Ten składnik przyda się do przepisów na:

 

Źródło: www.aledobre.pl