Jeśli patrząc na powyższe zdjęcie, wydaje się wam, że przepis na to ciasto musi być pracochłonny i wieloetapowy, to mocno się zdziwicie. Magiczne ciasto wymaga bowiem tylko kilku najprostszych składników i absolutnego minimum przygotowań, za to zawsze robi na stole wielkie wrażenie. Jak powstaje i skąd wzięła się jego nietypowa nazwa? Poznajcie ten wyjątkowy deser, a sami zechcecie go odtworzyć.
Magiczne ciasto - skąd wzięła się ta nazwa?
Nazwa tego wypieku brzmi dość enigmatycznie, ale w rzeczywistości kryje się za nią bardzo prosty przepis. Cały jego fenomen polega jednak na tym, że z jednej masy otrzymujemy aż 3 warstwy o zupełnie różnych konsystencjach. Nie musimy więc szykować 3 oddzielnych misek z kremami czy ciastem biszkoptowym, bo wszystko dzieje się samo, podczas pieczenia. Choć magiczne ciasto, czyli "magic cake" jest już przepisem popularnym na całym świecie, to wielu wciąż o nim nie słyszało, a to prawdziwa perełka wśród deserów. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak krok po kroku i koniecznie spróbujcie.
Źródło: Getty/iStock
Jak zrobić magiczne ciasto?
Choć trudno w to uwierzyć, rzeczywiście po upieczeniu masa częściowo zamienia się w delikatny spód, natomiast reszta pozostaje lekko płynna, tworząc krem budyniowy. Wierzch za to zapieka się na złocisty kolor, tworząc kolejną, lekko karmelową warstwę, przypominającą konsystencją suflet. Najlepsze w tym jest jednak to, że cała receptura składa się tylko z kilku podstawowych produktów, takich jak jajka, mleko, masło i mąka. Do tego jeszcze tylko trochę słodyczy w postaci cukru pudru i odrobina aromatu wanilii i gotowe. Całość przygotujecie w dosłownie 10 minut, a całą resztę zrobi już za was piekarnik.
Magiczne ciasto - przepis
Składniki:
- 4 jajka (w temperaturze pokojowej),
- 3/4 szklanki mąki tortowej,
- 2 szklanki mleka,
- pół kostki masła,
- szczypta soli,
- cukier wanilinowy lub 1 łyżeczka pasty waniliowej,
- 1 szklanka cukru pudru + odrobina do dekoracji.
Przygotowanie:
Masło topimy w rondelku, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Jajka wybijamy, oddzielając białka od żółtek. Następnie żółtka miksujemy z wystudzonym płynnym masłem, wanilią oraz szklanką cukru pudru. Gdy masa będzie już jednolita, stopniowo dodajemy do niej przesianą mąkę i cały czas mieszamy. Na koniec powoli dolewamy mleko, ciągle miksując na średnich obrotach miksera.
W drugim naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo, po łyżce dodajemy ją do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie łączymy całość już nie mikserem, a łyżką lub łopatką.
Gotowe ciasto wlewamy do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy jednak temperaturę do 140 stopni i dalej pieczemy jeszcze przez około godzinę.
Gotowe magiczne ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a dopiero wtedy posypujemy wierzch wypieku cukrem pudrem i podajemy deser na stół.
Źródło: primipiatti.pl