Znudziła się wam już tradycyjna surówka z czerwonej kapusty? Zamiast jak zwykle ścierać tylko marchew i kroić cebulkę, dodajcie do niej inny składnik, a pokochacie to warzywo na nowo. W takim wydaniu jeszcze go nie jedliście, a to prawdziwa petarda smaku i aromatu. Spróbujcie sami i koniecznie podzielcie się tym przepisem z innymi.
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty inaczej?
Prawie każdy zna przepis na surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem jabłka, ale mało kto wie, że równie dobrze pasuje tu również inny znany owoc, który kupicie w każdym sklepie, czyli gruszka. Okazuje się, że surówka z czerwonej kapusty i gruszki smakuje obłędnie i zachwyca każdego. Do tego przepisu warto też dodać garstkę orzechów włoskich, a wtedy zyskamy nie tylko dodatkowy smak i aromat, ale także przyjemnie chrupiącą konsystencję.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty i gruszki
Składniki:
- 1 mała główka kapusty czerwonej,
- 1 cebula,
- 1 duża gruszka,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 czubate łyżki majonezu,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- 100 g orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, po czym cienko szatkujemy, lekko solimy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie obieramy i ścieramy na tarce marchew, a cebulę i gruszkę drobno kroimy. W miseczce mieszamy majonez z sokiem z cytryny, miodem oraz solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wlewamy do rozdrobnionych składników i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowa surówka z czerwonej kapusty z gruszką najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej godzinę.
Co pasuje do surówki z czerwonej kapusty? Inne pomysły
Jeśli surówka z czerwonej kapusty i gruszki was nie przekonuje, możecie przetestować również inne ciekawe połączenia smaków. Okazuje się, że do czerwonej kapusty świetnie pasują też:
- ogórki kiszone,
- suszone pomidory,
- czarne lub zielone oliwki,
- kukurydza konserwowa,
- odrobina chrzanu,
- uprażone orzechy włoskie,
- starte buraczki,
- seler konserwowy,
- ananas (świeży lub w syropie),
- suszone figi lub morele.