Znudziła się wam już tradycyjna surówka z czerwonej kapusty? Zamiast jak zwykle ścierać tylko marchew i kroić cebulkę, dodajcie do niej inny składnik, a pokochacie to warzywo na nowo. W takim wydaniu jeszcze go nie jedliście, a to prawdziwa petarda smaku i aromatu. Spróbujcie sami i koniecznie podzielcie się tym przepisem z innymi.

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty inaczej?

Prawie każdy zna przepis na surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem jabłka, ale mało kto wie, że równie dobrze pasuje tu również inny znany owoc, który kupicie w każdym sklepie, czyli gruszka. Okazuje się, że surówka z czerwonej kapusty i gruszki smakuje obłędnie i zachwyca każdego. Do tego przepisu warto też dodać garstkę orzechów włoskich, a wtedy zyskamy nie tylko dodatkowy smak i aromat, ale także przyjemnie chrupiącą konsystencję. 

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty i gruszki

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty czerwonej,
  • 1 cebula,
  • 1 duża gruszka,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 czubate łyżki majonezu,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 100 g orzechów włoskich.

Przygotowanie:

Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, po czym cienko szatkujemy, lekko solimy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie obieramy i ścieramy na tarce marchew, a cebulę i gruszkę drobno kroimy. W miseczce mieszamy majonez z sokiem z cytryny, miodem oraz solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wlewamy do rozdrobnionych składników i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowa surówka z czerwonej kapusty z gruszką najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej godzinę. 

Co pasuje do surówki z czerwonej kapusty? Inne pomysły

Jeśli surówka z czerwonej kapusty i gruszki was nie przekonuje, możecie przetestować również inne ciekawe połączenia smaków. Okazuje się, że do czerwonej kapusty świetnie pasują też:

  • ogórki kiszone,
  • suszone pomidory,
  • czarne lub zielone oliwki,
  • kukurydza konserwowa, 
  • odrobina chrzanu,
  • uprażone orzechy włoskie,
  • starte buraczki,
  • seler konserwowy,
  • ananas (świeży lub w syropie),
  • suszone figi lub morele.