Surówka trzy głowy to mało znany przepis, który zasługuje na zdecydowanie większą popularność. Nie tylko genialnie chrupie, ale i zaskakuje mieszanką smaków oraz kolorów. Do tego to prawdziwa skarbnica przeróżnych witamin, więc nikogo nie trzeba chyba przekonywać, aby spróbować tego prostego przysmaku na obiad.
Czym jest surówka 3 głowy?
Pod tą tajemniczą nazwą kryje się świeża i chrupiąca surówka z trzech główek, czyli kapusty białej, pekińskiej i kalafiora. Do tego dorzucamy jeszcze świeży szpinak oraz koperek i tak powstaje cała micha pełna smaku i witamin. Mimo bogatej mieszanki wielu warzyw, cały charakter daje tu jednak sos, a ten jest banalnie prosty, bo to mieszanka tylko 2 składników, czyli śmietany i musztardy. Najlepiej użyć musztardy ostrej, aby dodać całości wyrazu, jednak jeśli nie lubicie pikantnych smaków, możecie też wybrać delikatnie słodką musztardę miodową, a nawet francuską z chrupiącą gorczycą. Do tego wystarczy już tylko sól oraz pieprz i genialne połączenie smaków i aromatów gotowe.
Ten prosty przepis pochodzi z Instagramowego profilu @vasilymishlen. Zobaczcie dokładne proporcje składników i krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku.
Przepis na surówkę trzy głowy
Składniki:
- 1/3 główki kapusty białej,
- 1/2 główki kapusty pekińskiej,
- 1/3 główki kalafiora,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 duża garść szpinaku,
- 1 pęczek koperku,
- 150 ml śmietany,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kapustę białą pozbawiamy zewnętrznych liści, a potem szatkujemy, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na chwilę. W tym czasie myjemy i siekamy kapustę pekińską, kalafiora, szpinak oraz koperek. Wszystkie warzywa mieszamy w dużej misce.
W mniejszej miseczce łączymy śmietanę, musztardę i przyprawy na jednolity sos. Gotową mieszanką polewamy warzywa i wszystko dokładnie mieszamy.
Źródło: Instagram.com/vasilymishlen/