Wciąż zastanawiacie się, czy da się zrobić chleb bez mąki? Nic prostszego. Jeśli marzy wam się puszysty, mięciutki i wyrośnięty bochenek, ale unikacie zbóż w diecie, ten przepis jest idealny dla was. Wystarczy, że zamienicie pszenny klasyk na pewien płynny składnik ze słoiczka, a dalej wszystko zrobi się samo. Gdy raz spróbujecie, nie będziecie chcieli już żadnego innego bochenka ze sklepu czy piekarni.

Jak zrobić chleb bez mąki?

Aby przygotować pyszny domowy chleb bez mąki, wystarczy użyć mieszanki jajek, masła orzechowego i serka mascarpone. Takie trio potrzebuje już tylko odrobiny proszku do pieczenia i soli, aby stworzyć genialne ciasto chlebowe bez grama zbóż. Oczywiście możecie poprzestać na tej bazowej wersji, ale bochenek będzie znacznie pyszniejszy i piękniejszy, jeśli dorzucicie do tych składników ulubione ziarna i nasiona. Szczególnie dobrze pasuje tu słonecznik i pestki dyni, ale świetnie sprawdzą się też wszelkiego rodzaju orzechy, sezam, siemię lniane czy czarnuszka.

Takie chleb z masłem orzechowym to idealny wybór dla osób na diecie ketogenicznej, ale nie tylko. Domowy keto chleb docenią również osoby na różnych dietach eliminacycjnych oraz ci, którzy po prostu szukają nowych smaków i nie lubią tradycyjnego pszennego czy razowego pieczywa. Zobaczcie dokładny przepis i koniecznie spróbujcie, a pokochacie chleb orzechowy od pierwszej kromki.

Ten świetny przepis pokazała na swoim TikToku użytkowniczka @nathallae, czyli Natalia Maszkowska, którą wielu może kojarzyć z udziału w programie kulinarnym MasterChef.

@nathallae Jak masz maslo orzechowe, to zrób! #chleb #bezmaki ♬ dźwięk oryginalny - Natalia Maszkowska

Prosty przepis na chleb bez mąki

Składniki:

  • 6 dużych jajek
  • 250 g masła orzechowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni

Przygotowanie:

Jajka, masło orzechowe, mascarpone oraz proszek i sól mieszamy na gładką, jednolitą masę. Dodajemy do niech pestki, łączymy wszystko i przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany chlem pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przed około godzinę, aż do suchego patyczka.

 

Źródło: Tiktok.com/@nathallae