Przepis na chleb Ezechiela ma już ponad 2 tysiące lat, a wciąż zachwycają się nim całe tłumy smakoszy. Jeśli jeszcze nigdy nie słyszeliście o tym rodzaju pieczywa, koniecznie nadróbcie zaległości, bo jest ono uważane za jedno z najzdrowszych na świecie. Poznajcie historię tego niezwykłego bochenka i sprawdźcie, jakie ma właściwości, a od razu zechcecie spróbować choćby jednej kromki. 

Czym jest chleb Ezechiela?

Chleb Ezechiela, czy jak mówią inni chleb esseński, to jeden z najstarszych rodzajów pieczywa. Wspomniany został już w Biblii w Księdze Ezechiela, który to dostał polecenie od Boga, aby pościć przez 390 dni i właśnie taki pokarm wtedy spożywał. Choć obecna receptura nieco różni się od tej sprzed 2 tysięcy lat, to chleb esseński wciąż uznaje się za jeden z najzdrowszych na świecie. Wszystko dlatego, że nie zawiera drożdży, masła czy mleka i składa się tylko z ziaren oraz strączków, a dokładniej z jęczmienia, orkiszu, pszenicy, prosa, soczewicy i bobu. Taki skład sprawia, że wypiek ma wyjątkowe właściwości. 

chleb ezechiela przepis

Chleb Ezechiela - właściwości

Biblijny chleb Ezechiela to prawdziwa skarbnica cennych witamin i minerałów. Znajdziemy w nim między innymi witaminy E, C i te z grupy B oraz kwas foliowy, cynk, magnez, wapń i żelazo. Taki bogaty skład sprawia, że tego typu pieczywo zapobiega chorobom serca, a także pomaga obniżać cholesterol oraz regulować ciśnienie tętnicze i poziom glukozy. Chleb esseński stał się ulubieńcem dietetyków, którzy polecają go nawet osobom walczącym z nadwagą oraz diabetykom. Jeśli więc po przeczytaniu wszystkich tych korzyści, nabraliście ochoty, aby go upiec, poniżej znajdziecie dokładny przepis. 

Przepis na chleb Ezechiela

Składniki:

  • 375 ml ciepłej wody,
  • pół szklanki zakwasu żytniego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 6 łyżek mąki orkiszowej,
  • 6 łyżek mąki jęczmiennej,
  • 6 łyżek mąki z prosa,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • ćwierć szklanki suszonego bobu,
  • ćwierć szklanki suszonej soczewicy.

Przygotowanie:

Zakwas mieszamy z wodą oraz całą mąką pszenną i połową każdej pozostałej z mąk. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy na około 12 godzin. Zalewamy też zimną wodą bób z soczewicą i odstawiamy je do namoczenia na tyle samo czasu.

Po 12 godzinach odcedzamy strączki, mielimy je na papkę i mieszamy z wcześniej przygotowaną i odstaną masą. Wsypujemy też resztę mąk i dokładnie wyrabiamy całość na jednolite ciasto, a następnie przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie przekładamy ciasto do keksówki, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Chleb Ezechiela pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 20 minut, a następnie zmniejszamy grzanie do 200 stopni i dopiekamy przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce i dopiero potem kroimy.