Mleko skondensowane i mleko w proszku to jedne z najbardziej rozkosznych składników, z których można wyczarować dziesiątki przepysznych ciast i deserów. Zwykle jednak są to skomplikowane przepisy, wymagające spędzenia sporo czasu w kuchni, a można znacznie prościej. Wystarczy wziąć trochę dmuchanego ryżu, a powstanie piękne i smakowite ciasto bez pieczenia.

Jak zrobić deser z mleka skondensowanego bez pieczenia?

Aby zamienić mleko skondensowane w puszce w pięknie wyglądający i przepyszny deser, wybierzcie "ciasto szyszkowe" z ryżem preparowanym i prostym mlecznym kremem. Do tego jeszcze kilka podstawowych składników deserowych , takich jak mleko, cukier i masło, a powstanie ciasto bez pieczenia jak z najlepszej cukierni. Przepis jest banalnie łatwy, gdyż robimy masę jak na szyszki z ryżu preparowanego i mleczka skondensowanego i przekładamy ją kremem na bazie mleka w proszku. Całość pójdzie szybko, a najdłuższym punktem całej receptury jest cierpliwe czekanie, aż gotowe ciasto na zimno stężeje w lodówce. Zobaczcie, jakie to pyszne i proste.

Ciasto szyszkowe z ryżem preparowanym - przepis

Składniki:

  • 150 g ryżu preparowanego,
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • pół szklanki mleka,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania masy do środka ciasta. W tym celu zagotowujemy w garnku mleko z cukrem, po czym odstawiamy całość do wystudzenia. W drugim naczyniu ucieramy masło, po czym stopniowo dolewamy przestudzone mleko z cukrem, a na koniec wsypujemy porcjami mleko w proszku i wszystko dokładnie mieszamy. 

Teraz bierzemy się za domowy kajmak, czyli wlewamy mleko skondensowane do rondelka z grubym dnem i gotujemy na wolnym ogniu aż się zagotuje. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę (kilka kostek zostawiamy do dekoracji) i dalej podgrzewamy, regularnie mieszając, aby masa nie zaczęła przywierać. Kiedy kajmak zacznie gęstnieć, zdejmujemy garnuszek z ognia, wsypujemy do niego ryż preparowany i dokładnie mieszamy całość.

Naczynia żaroodporne lub blachę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ryżu dmuchanego w kajmaku wykładamy na dno i wygładzamy całość, aby warstwa była równa. Na to wylewamy całą masę z mleka w proszku, a na wierzchu układamy resztę ryżu i wygładzamy całość.

Na koniec roztapiamy kilka odłożonych wcześniej kostek czekolady i robimy wzorki na wierzchu. Tak przygotowane ciasto z ryżu preparowanego wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby dobrze stężało i pięknie się kroiło.