Najpopularniejsze ciasta na Wielkanoc to zdecydowanie babka, mazurek i sernik, ale wszystkie z nich wymagają trochę pracy i nie zawsze się udają, dlatego warto wybrać prostszy pewniak. Ratunkiem dla wszystkich, którzy nie mają czasu lub ochoty na pieczenie, jest ciasto 3-bit na krakersach, które wygląda i smakuje genialnie, a nie wymaga skomplikowanych przygotowań. Zobaczcie, jak je zrobić.
Z czego jest 3-bit?
Nazwa tego ciasta bez pieczenia wzięła się oczywiście od popularnego batonika, bo podobnie jak ten słodycz, deser składa się z 3 warstw. Są one co prawda nieco inne niż sklepowy pierwowzór, ale przez to jeszcze smaczniejsze, bo domowe ciasto 3-bit to masa kajmakowa, budyniowa i śmietanowa.
Klasyczny spód zastępują tu natomiast zwykłe herbatniki, dzięki czemu nie musimy tracić czasu na kruche ciasto. Zapomnijcie więc o zagniataniu, wałkowaniu i pieczeniu, ale miejcie na uwadze, że herbatników musi być sporo. Przyda się tu aż 500 g tych ciasteczek, gdyż będą one oddzielały każdy z kolejnych kremów, tworząc piękne warstwy ciasta. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak i przetestujcie go na swoich świątecznych stołach.
Przepis na ciasto 3-bit bez pieczenia
Składniki:
- około 500 g herbatników,
- 1 puszka masy kajmakowej,
- 750 ml mleka,
- 2 budynie waniliowe,
- 3 łyżki cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 kostka masła,
- 330 ml śmietanki kremówki,
- 250 g serka mascarpone.
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania masy budyniowej. W tym celu wlewamy do rondelka 500 ml mleka, dodajemy 2 łyżki cukru oraz cukier wanilinowy i wszystko doprowadzamy do wrzenia. Resztę zimnego mleka mieszamy z budyniami, a następnie wlewamy budyniową mieszankę do gorącego mleka i łączymy całość, aby nie było grudek. Gotową masę budyniową przelewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie wykładamy blaszkę (20x30 cm) papierem do pieczenia, a następnie układamy na dnie herbatniki i smarujemy je masą kajmakową z puszki, a potem układamy na niej kolejną warstwę ciasteczek.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, ciągle miksując całość. Gotowy krem budyniowy wykładamy na warstwie herbatników, a następnie przykrywamy go kolejnym poziomem ciasteczek.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z 1 łyżką cukru na sztywno, a następnie wykładamy na wierzchu ciasta. Tak przygotowany 3-bit bez pieczenia wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Co na wierzch 3-bita?
Po porządnym schłodzeniu ciasta tuż przed podaniem wierzch posypujemy drobno startą czekoladą, aby deser był jeszcze smaczniejszy i piękniej prezentował się na stole. Jeśli jednak nie macie pod ręką tabliczki czekolady, możecie też oprószyć 3-bita ciemnym kakao lub przykryć bitą śmietanę jeszcze jedną warstwą herbatników, a potem oblać je domową polewą czekoladową.