Gdy w lodówce zostają wam białka jaj po smażeniu faworków czy przygotowywaniu jakiegokolwiek innego przepisu wymagającego samych żółtek, koniecznie zróbcie ten łatwy i szybki wypiek. Keks na białkach to przepyszne i pięknie wyglądające ciasto, które zawsze wychodzi i nie wymaga skomplikowanego przygotowania. Zobaczcie, jakie to proste.
Jak zrobić keks na białkach?
Klasyczny przepis na keks zawiera całe jajka, ale równie smaczne, delikatne i puszyste ciasto zrobicie bez grama żółtka. Wystarczy tylko 5 białek, trochę mąki, cukru, masła i gotowe. Do tego jednak obowiązkowo trzeba sypnąć sporo ulubionych bakalii, bo to właśnie one dodają keksowi całego smaku i sprawiają, że pięknie prezentuje się po pokrojeniu. Przyda się też łyżeczka proszku do pieczenia i opcjonalnie ulubiony aromat do ciasta. Sprawdźcie dokładne proporcje tych produktów i bierzcie się za miksowanie.
Prosty keks na 5 białkach - przepis
Składniki:
- 5 białek jaj,
- 150 g cukru,
- 160 g mąki pszennej + kilka łyżek do obtoczenia bakalii i wysypania formy,
- 120 g płynnego masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g ulubionych orzechów,
- 200 g dowolnych suszonych owoców.
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec dodajemy cukier. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy ją do białkowej piany, delikatnie mieszając całość. Następnie wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło i łączymy wszystkie składniki na jednolite ciasto.
Orzechy i suszone owoce lekko rozdrabniamy i obtaczamy w mące, a następnie wsypujemy do gotowego ciasta i po raz ostatni delikatnie je mieszamy.
Tak przygotowaną masę przelewamy do keksówki, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Keks na białkach pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 45 minut. Jeśli zauważycie, że podczas pieczenia wierzch ciasta zbyt mocno się zarumienia, przykryjcie go kawałkiem folii aluminiowej.