Bogato zdobiony mazurek z masą kajmakową bardzo mocno kojarzy się ze świętami wielkanocnymi, ale nie każdy lubi ten rodzaj ciasta przez jego dość twardą i suchą strukturę. Jeśli więc w tym roku chcecie postawić na stole coś równie efektownego, ale znacznie bardziej mięciutkiego i rozpływającego się w ustach, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Ciasto z budyniową masą czekoladową wygląda tak samo pięknie, jak tradycyjny wielkanocny mazurek z ciasta kruchego, ale jest przy tym znacznie przyjemniejsze w smaku i konsystencji.
Efektowny zamiennik mazurka
Mazurek wielkanocny to nic innego jak kruche ciasto z przeróżnymi dodatkami w postaci kajmaku, czekolady, kremu chałwowego czy dżemu. Choć przez lata stał się on jednym ze słodkich symboli świąt wielkanocnych, to w rzeczywistości wiele osób przygotowuje go tylko ze względu na tradycję i wcale nie przepada za jego konsystencją oraz smakiem. Kruchy mazurek z masą kajmakową jest bowiem dość suchy i twardy, a przy tym bardzo słodki, dlatego warto znać dla niego delikatniejszą, choć równie pyszną alternatywę.
Okazuje się, że w niektórych domach przygotowuje się mazurek na biszkoptach, a taka wersja może przekonać tych, którzy do tej pory stronili od chrupiącego klasyka. Biszkoptowy mazurek, czyli ciasto z budyniową masą kakaową, wygląda równie pięknie, ale jest znacznie bardziej wilgotne i puszyste. Zobaczcie dokładny przepis poniżej, a być może takie ciasto budyniowe stanie się waszą nową świąteczną tradycją.
Przepis na ciasto z budyniową masą kakaową
Składniki:
na ciasto:
- 3 jajka w temperaturze pokojowej,
- 70 g mąki pszennej,
- 35 g mąki ziemniaczanej,
- 100 g cukru.
na krem:
- 1 kostka miękkiego masła,
- 1 torebka budyniu czekoladowego (40 g),
- 1 czubata łyżka kakao,
- 1,5 szklanki mleka,
- 2 łyżki cukru.
dodatkowo:
- szklanka siekanych migdałów.
Przygotowanie:
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu, czyli wybijamy jajka (powinny być w temperaturze pokojowej) i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem, a gdy zamienią się w sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku i delikatnie łączymy całość. Następnie stopniowo wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy całość już nie mikserem, tylko szpatułką.
Gotową masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Biszkopt pieczemy przez około 50 minut, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie szykujemy czekoladowy krem budyniowy. Z całego mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w tym proszek budyniowy. Resztę zagotowujemy w rondelku razem z cukrem, a gdy mleko się zagotuje, dodajemy do niego wymieszaną masę budyniową i energicznie mieszamy całość, aż zgęstnieje. Gotowy budyń czekoladowy odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy, aż stanie się puszyste, a następnie dodajemy stopniowo po 1 łyżce zimnego budyniu, ciągle mieszając całość. Następnie dorzucamy 1 kopiastą łyżkę ciemnego kakao i łączymy wszystko na gładki, gęsty krem. Gotową masę wstawiamy do lodówki, a w międzyczasie prażymy na suchej patelni siekane migdały.
Wystudzony biszkopt dzielimy na 2 blaty i przekładamy połową kremu budyniowego. Na wierzchu wykładamy resztę czekoladowej masy i posypujemy całość prażonymi migdałami. Tak przygotowane ciasto z budyniową masą czekoladową wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej nawet na całą noc.