Przepis na domowe pianki, a la ptasie mleczko zwykle robi się na bazie białek jaj oraz żelatyny, jednak okazuje się, że i bez nich się uda. Wystarczy wykorzystać do tego znacznie zdrowsze siemię lniane. Gdy połączycie te popularne ziarenka z 2 tanimi składnikami, zamienią się w pyszny i pięknie wyglądający deser. Zobaczcie, jak to zrobić.
Jak zrobić domowe pianki w czekoladzie?
Jak zamienić siemię lniane w domowe ptasie mleczko? To banalnie proste, gdyż popularny kisiel z siemienia lnianego po wystudzeniu i ubiciu mikserem zamienia się w gęstą i puszystą masę, którą trzeba już tylko dosłodzić i doprawić ulubionymi aromatami. Najlepiej sprawdzą się w tym celu całe laski wanilii, jednak można też sypnąć nieco cynamonu czy dodać parę kropli aromatu migdałowego. Tak przygotowaną masę musimy już tylko oblać czekoladą i odstawić do stężenia, a gotowe pianki z pewnością zachwycą wszystkich gości. Zobaczcie dokładne proporcje składników i koniecznie spróbujcie przygotować ten prosty przysmak.
Prosty przepis na piankę z siemienia lnianego
Składniki:
- 0,5 szklanki lnu złocistego,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2,5 szklanki wody,
- 2 laski wanilii,
- 4 czekolady wegańskie.
Przygotowanie:
Siemię lniane wsypujemy go rondelka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 30 minut. Pamiętajmy jednak, żeby w tym czasie regularnie je mieszać. Następnie mieszankę należy wystudzić i dokładnie przecedzić ziarenka lnu przez gazę, a pozostały "glutek" odstawić do miseczki i włożyć do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia ubijamy lniany kisiel przez około 15 minut. Gdy zamieni się już w gęstą, stabilną pianę, dodajemy porcjami cukier puder oraz wyskrobane nasionka wanilii z dwóch lasek i wszystko razem miksujemy jeszcze przez 5 minut.
W międzyczasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i nakładamy niewielkie jej porcje na arkusz papieru do pieczenia i rozsmarowujemy je na kształt kółek, tworząc czekoladowe podstawki.
Gotową piankową masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub po prostu do woreczka strunowego, w którym robimy małą dziurkę nożyczkami. Teraz wyciskamy niewielkie pianki na zastygnięte czekoladowe podstawki, a następnie polewamy każdą z nich resztą czekolady po wierzchu. Tak przygotowane pianki w czekoladzie odstawiamy na kilka minut aby czekolada dobrze zastygła i gotowe.
Źródło: weganon.pl