Jeśli w kuchennej szafce zalega wam paczka mleka w proszku, ale nie macie ochoty na blok czekoladowy ani wafle przekładane, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Wystarczy tylko kilka tanich dodatków, aby zamienić ten proszek w puszyste i mięciutkie placki, które przebijają racuchy i sodziaki i pankejki. Spróbujcie sami, a ta prosta receptura skradnie wasze serca i będziecie przygotowywali ją co tydzień. 

Jak zrobić placki z mleka w proszku?

Trudno znaleźć kogokolwiek, komu nie smakowałyby racuchy na kefirze lub maślance, ale ten przepis zachwyca jeszcze bardziej. Choć placki na mleku w proszku są znacznie mniej popularne i mało kto o nich słyszał, to zdecydowanie zasługują na większy rozgłos, bo zarówno ich smak, jak i konsystencja zachwycają od pierwszego kęsa.

Dzięki dodatkowi mleka w proszku, stają się niesamowicie puszyste i mięciutkie, a do tego tak delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Co więcej przepis jest prosty i nie wymaga wielu składników, bo oprócz mlecznego proszku, potrzebujecie tylko jajka, mąki i zwykłego mleka. Do tego przyda się też tłuszcz do smażenia, chyba że macie dobrą patelnię z nieprzywierającym dnem. Placki z mleka w proszku można też dodatkowo dosłodzić oraz podkręcić ich aromat olejkiem bądź cukrem wanilinowym. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie je przetestujcie w swoich kuchniach. .

Przepis na placki z mleka w proszku

Składniki:

  • 6 łyżek mleka w proszku,
  • 1 jajko,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

W dwóch oddzielnych miskach mieszamy suche i mokre składniki, a następnie łączymy obie masy. Wszystko szybko mieszamy i wykładamy małymi porcjami na mocno rozgrzanym tłuszczu. Tak przygotowane placki z mleka w proszku smażymy na niewielkiej mocy palnika z obu stron na złocisty kolor.