Następnym razem robiąc obiad, zamiast sięgać po dobrze sprawdzone wytrawne nadzienie, mile zaskoczcie rodzinę i ulepcie pierogi z kaszą gryczaną. To składnik pełen białka i błonnika pokarmowego, który dobrze łączy się z grzybami i warzywami korzeniowymi, ale jest jeszcze inna opcja. Często spotkacie się z tym dodatkiem, odwiedzając na przykład Lubelszczyznę. Chodzi o twaróg. Idealnie uzupełnia on lekko orzechowy smak palonej kaszy gryczanej i sprawia, że farsz jest delikatniejszy, bardziej kremowy.      

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem 

Składniki na ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej 
  • 50 g masła 
  • 200 ml wody 
  • ½ łyżeczki soli 

Składniki na farsz: 

  • 200 g kaszy gryczanej 
  • 400 g twarogu 
  • 1 cebula 
  • 1 jajko 
  • Sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie: 

  1. Wsypcie mąkę pszenną (najlepiej typ 450 lub 500) i sól do sporej miski. Dolejcie gorącą wodę i roztopione masło (może być też olej rzepakowy lub z pestek winogron). Wymieszajcie drewnianą łyżką lub szpatułką. 
  2. Wyłóżcie wstępnie połączone składniki na stolnicę. Poczekajcie aż przestygną na tyle, żeby można było swobodnie ugniatać ciasto na pierogi. Wyrabiajcie je przez około 15 minut. Uformujcie w kulę i odłóżcie pod przykryciem na około pół godziny. Powinno odpocząć, inaczej będzie się kurczyć podczas rozwałkowywania. 
  3. Przygotujcie farsz. Ugotujcie kaszę gryczaną do miękkości, w osolonej wodzie, według wskazówek podanych na opakowaniu. Twaróg przeciśnijcie przez praskę, zmielcie lub starannie rozgniećcie widelcem. Cebulę posiekajcie i zrumieńcie na oleju lub maśle. Wymieszajcie składniki. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajcie jajko, żeby farsz z kaszy gryczanej do pierogów się nie rozpadał. Możecie wzbogacić go posiekaną miętą lub natką pietruszki
  4. Rozwałkujcie ciasto na cienki placek. Wykrójcie z niego kółka szklanką. Na środek nałóżcie farsz łyżeczką. Sklejcie pierogi za pomocą maszynki lub ręcznie tworząc na brzegach falbankę. Krawędzie możecie też po prostu przycisnąć widelcem. 
  5. Wrzucajcie partiami pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem do gotującej się wody. Kiedy wypłyną na powierzchnię, odczekajcie 3 minuty. Wyciągnijcie je łyżką cedzakową. Przed podaniem możecie jeszcze podsmażyć je na patelni, żeby miały rumianą, chrupiącą skórkę.  

Z czym podać pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem? 

Nic tak nie zachęca do jedzenia, jak widok okraszonych pierogów, apetycznie błyszczących od roztopionego masła lub smalczyku. Wersję z kaszą gryczaną i serem możecie podać z: 

  • karmelizowaną cebulą – potrzeba trochę cierpliwości, żeby ją przyrządzić, bo najlepiej, kiedy powolutku zmienia kolor na patelni, ale jej słodycz genialnie podkreśla wegetariański farsz do pierogów
  • palonym masłem – ma lekko orzechowy smak, który współgra ze smakiem prażonej kaszy gryczanej; 
  • kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim; 
  • skwarkami z wędzonego boczku lub słoniny – najlepiej z dodatkiem drobno posiekanej cebulki
  • bułką tartą zrumienioną na maśle.