Wśród wielkanocnych wypieków prym wiedzie babka i mazurek, ale w wielu domach obowiązkowym ciastem jest również sernik z brzoskwiniami. Okazuje się jednak, że można zrobić go prościej, niż nakazuje tradycyjny przepis. Zmieńcie tylko 1 rzecz, a zaoszczędzicie sporo czasu, za to gotowy wypiek wciąż będzie zachwycał wszystkich. 

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami szybciej?

Klasyczny sernik z brzoskwiniami, jaki pamiętamy z kuchni naszych mam i babć, zwykle powstawał na kruchym cieście, ale można zrobić to znacznie prościej. Zamiast zagniatać, chłodzić i wałkować taką masę, a następnie ją podpiekać, wystarczy zmielić herbatniki i wymieszać je z płynnym masłem. Tak przygotowaną masą łatwo wylepicie spód blaszki, a całą resztę zrobi już lodówka, bo ciasteczkowy spód do sernika trzeba już tylko porządnie schłodzić.

W międzyczasie zabieramy się za masę serową i tu pojawia się pytanie, z jakiego sera można zrobić sernik? Niektórzy twierdzą, że najlepszym wyborem jest kilkukrotnie mielony twaróg, jednak nie musicie się męczyć, bo do tego przepisu można użyć sera z wiaderka. Przy kupowaniu takiego nabiału należy jednak uważnie czytać składy, bo niektóre twarogi sernikowe mają dodatek mąki, a jest to zupełnie niepotrzebne. 

Czym ozdobić sernik z brzoskwiniami?

Tradycyjny sernik z brzoskwiniami ma zwykle na wierzchu kruszonkę lub bezę, ale równie pyszne ciasto możecie zrobić z innym, prostszym w przygotowaniu dodatkiem. Wystarczy w kilka minut zmiksować kremówkę z cukrem pudrem i wyłożyć bitą śmietanę na wierzch, a efekt będzie spektakularny. Zobaczcie, jak zrobić sernik na spodzie z ciasteczek, a nie wrócicie już do innych przepisów. 

przepis na sernik z brzoskwiniami

Przepis na sernik z brzoskwiniami i bitą śmietaną

Składniki:

na spód:

  • 180 g kruchych ciastek lub herbatników,
  • 70 g roztopionego masła.

 na masę:

  • 1 kg mielonego twarogu z wiaderka,
  • 4  duże jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 40 g budyniu wanilinowego,
  • kilka kropli aromatu waniliowego,
  • szczypta soli.

dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń (800 g),
  • 1 kubeczek śmietanki kremówki (200 g),
  • 3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania spodu, a w tym celu drobno kruszymy ciastka i mieszamy je z płynnym masłem na masę o konsystencji mokrego piasku. Następnie wsypujemy wszystko do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy spód, lekko ugniatając go dnem szklanki. Blachę wkładamy do lodówki, a w międzyczasie robimy masę serową.

Jajka wybijamy, oddzielając białka od żółtek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem, a gdy masa będzie już puszysta, dodajemy śmietankę i budyniowy proszek, a na końcu stopniowo wrzucamy po łyżce twarogu, ciągle mieszając. Na koniec białka ubijamy z sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie dodajemy ją do masy serowej i delikatnie łączymy całość szpatułką.

Brzoskwinie z puszki odcedzamy z syropu, a następnie kroimy owoce w kostkę i mieszamy z masą serową. Teraz wszystko wylewamy na schłodzony spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i dalej pieczemy przez kolejnych 50 minut. 

Gotowy sernik z brzoskwiniami zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami i wyciągamy dopiero po około 30 minutach. Następnie zostawiamy go do całkowitego wystudzenia, po czym wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ubijamy śmietankę z cukrem i wykładamy na wierzch gotowego ciasta.