Wśród wielkanocnych wypieków prym wiedzie babka i mazurek, ale w wielu domach obowiązkowym ciastem jest również sernik z brzoskwiniami. Okazuje się jednak, że można zrobić go prościej, niż nakazuje tradycyjny przepis. Zmieńcie tylko 1 rzecz, a zaoszczędzicie sporo czasu, za to gotowy wypiek wciąż będzie zachwycał wszystkich.
Jak zrobić sernik z brzoskwiniami szybciej?
Klasyczny sernik z brzoskwiniami, jaki pamiętamy z kuchni naszych mam i babć, zwykle powstawał na kruchym cieście, ale można zrobić to znacznie prościej. Zamiast zagniatać, chłodzić i wałkować taką masę, a następnie ją podpiekać, wystarczy zmielić herbatniki i wymieszać je z płynnym masłem. Tak przygotowaną masą łatwo wylepicie spód blaszki, a całą resztę zrobi już lodówka, bo ciasteczkowy spód do sernika trzeba już tylko porządnie schłodzić.
W międzyczasie zabieramy się za masę serową i tu pojawia się pytanie, z jakiego sera można zrobić sernik? Niektórzy twierdzą, że najlepszym wyborem jest kilkukrotnie mielony twaróg, jednak nie musicie się męczyć, bo do tego przepisu można użyć sera z wiaderka. Przy kupowaniu takiego nabiału należy jednak uważnie czytać składy, bo niektóre twarogi sernikowe mają dodatek mąki, a jest to zupełnie niepotrzebne.
Czym ozdobić sernik z brzoskwiniami?
Tradycyjny sernik z brzoskwiniami ma zwykle na wierzchu kruszonkę lub bezę, ale równie pyszne ciasto możecie zrobić z innym, prostszym w przygotowaniu dodatkiem. Wystarczy w kilka minut zmiksować kremówkę z cukrem pudrem i wyłożyć bitą śmietanę na wierzch, a efekt będzie spektakularny. Zobaczcie, jak zrobić sernik na spodzie z ciasteczek, a nie wrócicie już do innych przepisów.
Przepis na sernik z brzoskwiniami i bitą śmietaną
Składniki:
na spód:
- 180 g kruchych ciastek lub herbatników,
- 70 g roztopionego masła.
na masę:
- 1 kg mielonego twarogu z wiaderka,
- 4 duże jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 40 g budyniu wanilinowego,
- kilka kropli aromatu waniliowego,
- szczypta soli.
dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń (800 g),
- 1 kubeczek śmietanki kremówki (200 g),
- 3 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania spodu, a w tym celu drobno kruszymy ciastka i mieszamy je z płynnym masłem na masę o konsystencji mokrego piasku. Następnie wsypujemy wszystko do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy spód, lekko ugniatając go dnem szklanki. Blachę wkładamy do lodówki, a w międzyczasie robimy masę serową.
Jajka wybijamy, oddzielając białka od żółtek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem, a gdy masa będzie już puszysta, dodajemy śmietankę i budyniowy proszek, a na końcu stopniowo wrzucamy po łyżce twarogu, ciągle mieszając. Na koniec białka ubijamy z sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie dodajemy ją do masy serowej i delikatnie łączymy całość szpatułką.
Brzoskwinie z puszki odcedzamy z syropu, a następnie kroimy owoce w kostkę i mieszamy z masą serową. Teraz wszystko wylewamy na schłodzony spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i dalej pieczemy przez kolejnych 50 minut.
Gotowy sernik z brzoskwiniami zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami i wyciągamy dopiero po około 30 minutach. Następnie zostawiamy go do całkowitego wystudzenia, po czym wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ubijamy śmietankę z cukrem i wykładamy na wierzch gotowego ciasta.