Jeśli jesteście fanami klasycznego ciastka WZ, ale rzadko sobie na nie pozwalacie z uwagi na kalorie, to ten przepis was oczaruje. Ciasto mleczna kanapka wygląda i smakuje bardzo podobnie do tego hitu z cukierni, ale da się je zrobić bez grama mąki i tylko z 2 łyżkami cukru. Co więcej, powstaje ono bardzo szybko i zawsze wychodzi. Zobaczcie, jak zrobić ciastko wuzetka w mniej kalorycznej wersji, a nie wrócicie do klasyka. 

Co to jest mleczna kanapka?

Po tą nazwą kryje się popularny batonik dla dzieci z dwóch warstw kakaowego biszkoptu, wypełnionych mlecznym kremem. Zamiast jednak kupować taki przysmak w sklepie, lepiej zrobić go w domu, bo tak przygotowana mleczna kanapka nie tylko wyjdzie tańsza, ale i ze zdecydowanie lepszym składem. Klasyczny przepis jest prosty, ale okazuje się, że można go zrobić w wersji bez dodatku mąki i tylko z odrobiną cukru. Okazuje się bowiem, że świetny biszkopt powstaje z jajek, czekolady i masła, a do tego wystarczy już tylko odrobina słodyczy w postaci erytrolu lub innego ulubionego słodzika. Tym prostym sposobem uzyskamy puszyste, mięciutkie i pełne smaku ciasto czekoladowe, które wystarczy już tylko przełożyć kremem, a ten jest równie prosty. 

mleczna kanapka przepis

Jak zrobić krem do mlecznej kanapki?

Gdy mamy gotowe ciasto czekoladowe, zostaje zrobienie kremu, a potrzebujecie do tego tylko 3 składników. Wystarczy śmietanka kremówka i serek mascarpone w równych proporcjach oraz 2 łyżki cukru pudru. To trio już po kilku minutach miksowania zamieni się w idealnie gęsty, puszysty i mocno mleczny krem, który świetnie trzyma się na biszkopcie i nie wypływa bokami. Zobaczcie więc pełny przepis i przetestujcie ciasto mleczna kanapka jako zamiennik tłustej i kalorycznej wuzetki. 

Przepis na ciasto mleczna kanapka

Składniki:

na biszkopt:

  • 4 jaja
  • 60 g czekolady
  • 50 g masła
  • 40 g erytrytolu.

na krem:

  • 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

Czekoladę kruszymy do rondelka i roztapiamy razem z masłem, a następnie odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie rozbijamy jajka, oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy z erytrolem na sztywną pianę, a żółtka dodajemy do przestudzonej czekoladowej masy. Na koniec dodajemy też ubitą pianę i wszystko delikatnie łączymy. 

Tak przygotowane ciasto czekoladowe przelewamy do blaszki (15x25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 30 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia, a w międzyczasie robimy krem. 

Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a gdy stanie się gęsta i sztywna, porcjami dodajemy serek mascarpone. Całość łączymy na niskich obrotach miksera i wstawiamy do lodówki. 

Wystudzony biszkopt dzielimy na pół, a następnie smarujemy pierwszy blat całym śmietankowym kremem. Na tym układamy drugi biszkoptowy blat i wkładamy gotowe ciasto mleczna kanapka do lodówki.