Zamiast znów podawać na stół nudne kotlety mielone lub siekane, spróbujcie czegoś nowego. Kotlety korsarza smakują i wyglądają genialnie, a robi się je banalnie łatwo. Cały smak tkwi w 2 charakternych dodatkach, które znajdziecie bez problemu w każdym, nawet mniejszym sklepie. Zobaczcie dokładny przepis i koniecznie spróbujcie, bo ten smak od razu zachwyca każdego.
Kotlety korsarza - 2 dodatki grają główną rolę
Przepis na kotlety korsarza to nic innego jak siekana pierś z kurczaka z dodatkiem jajek, mąki i tartego żółtego sera. Taką prostą bazę trzeba jednak odpowiednio doprawić, aby była pełna smaku i bardzo aromatyczna, a w tym celu posłużą 2 wyraziste składniki, czyli por i ananas.
Jeśli chodzi o pora, to w tym przepisie używamy tylko jego białej części, natomiast zieloną warto wykorzystać na zupę. Z kolei ananas sprawdzi się zarówno w formie świeżego owocu, jak i gotowych plasterków z puszki. Do tego wszystkiego potrzebne będą już tylko podstawowe przyprawy i gotowe.
Źródło: Getty/iStock
Jak zrobić kotlety korsarza - o tym trzeba pamiętać
Kiedy mamy już wszystkie składniki, po prostu kroimy całość w drobną kostkę i mieszamy na jednolitą masę. Następnie formujemy z niej niewielkie kotleciki, a potem zostaje już tylko kilka minut smażenia i można podawać genialny obiad na stół.
Bardzo ważne są tu jednak dokładne proporcje składników, gdyż mimo pysznego połączenia smaku ananasa i pora, zbyt duża ilość tych dodatków nie wyjdzie na dobre i może przyćmić cały smak kurczaka. Zobaczcie więc precyzyjne ilości każdego produktu w przepisie poniżej i koniecznie spróbujcie tego przysmaku.
Prosty przepis na kotlety korsarza
Składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka,
- 250 g tartego sera żółtego,
- 1 por (tylko biała część),
- 5 plastrów ananasa (świeżego lub z puszki),
- 2 jajka,
- 2-3 łyżki mąki,
- sól, pieprz, papryka słodka i czosnek granulowany,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Zaczynamy od drobnego posiekania pora i podsmażeniu go na odrobinie oleju. Pamiętajmy jednak, aby zbyt mocno go nie przypalić, gdyż wtedy będzie gorzki.
Usmażonego pora odkładamy do wystygnięcia, a w międzyczasie kroimy ananasa i pierś kurczaka w małą kostkę. Całość mieszamy z jajkami, tartym serem oraz mąką i doprawiamy wszystkimi przyprawami.
Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie kotlety korsarza i układamy je na rozgrzanym tłuszczu. Kotleciki smażymy z obu stron przez około 4 minuty, aż będą złociste i zyskają chrupiącą skórkę.