Wszyscy fani domowych wypieków mają w swoich kuchennych szafkach przeróżne formy do pieczenia. Zwykle są to prostokątne blaszki, wąskie keksówki oraz tortownice, jednak nawet najbardziej doświadczone gospodynie często nie zastanawiają się, czy kolor blachy do pieczenia ma znaczenie. Okazuje się, że ten szczegół to bardzo ważna kwestia, bo zarówno te srebrne, jak i czarne formy mają swoje konkretne przeznaczenie. Warto więc wiedzieć, jak się z nimi obchodzić, aby przygotowywane domowe wypieki zawsze wychodziły idealne. Zobaczcie, w jakiej blaszce piec ciasto, aby uniknąć kulinarnych wpadek.

Jakie formy do pieczenia wybrać?

Forma do pieczenia to jedno z takich akcesoriów, które są niezbędne w każdej kuchni. Możemy z nich bowiem piec nie tylko ciasta, ale i takie dania jak domowy chleb, zapiekanka makaronowa, pizza czy przeróżne mięsa. W ofercie sklepów z gospodarstwem domowym znajdziemy formy silikonowe oraz blachy żeliwne i nierdzewne. Dużą popularnością cieszą się też foremki non-stick, czyli pokryte specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu do ścianek i spodu.

Oprócz tego do pieczenia ciast możemy też stosować naczynia ceramiczne oraz żaroodporne, które zwykle kojarzone są raczej z przepisami na mięsa. Każda z powyższych opcji nadaje się więc do wypieków, jednak wybór powinien być podyktowany jeszcze jednym ważnym aspektem. Okazuje się bowiem, że wszystko zależy tu od konkretnego rodzaju piekarnika, jaki macie w swojej kuchni. 

Jakie blachy do piekarnika gazowego?

Do piekarników gazowych przystosowane są blachy ze stali nierdzewnej, które zwykle mają srebrny kolor. Dlaczego akurat taki wybór? W piekarnikach na gaz źródło ciepła znajduje się na dole, co sprzyja przypalaniu się potraw od spodu, a srebrne formy nagrzewają się wolniej niż te czarne, więc mówiąc najprościej, takie naczynie po prostu zmniejsza to ryzyko spalenia dania. 

jakie są najlepsze formy do pieczenia

Jakie formy do piekarnika elektrycznego?

Do piekarników elektrycznych poleca się czarne blachy, które lepiej przepuszczają ciepło, więc szybciej się nagrzewają i pozwalają tym samym zaoszczędzić energię. Dodatkowo dania przygotowane w tego typu formach są równomiernie dopieczone z każdej strony, więc nie musimy się martwić, że góra czy spód ciasta zbyt mocno się przyrumieni, podczas gdy środek będzie jeszcze surowy.