Jeśli do tej pory biała kiełbasa nie była waszym pierwszym wyborem na świątecznym stole, po tym przepisie może się to zmienić. Tak przygotowana zyskuje 10x więcej smaku i aromatu, a to wszystko dzięki kilku prostych składnikom. Zobaczcie, czym ją zalać, aby nabrała przepysznego smaku i pięknie prezentowała się na stole.
Jak przygotować białą kiełbasę, żeby była wyrazista?
Aby zwykła biała kiełbasa stała się przepysznym i piękne prezentującym się daniem, wystarczy zapiec ją w cebuli i prostym sosie na bazie śmietanki, chrzanu oraz musztardy. Do tego kremowego trio wystarczy już tylko dodać aromatyczne przyprawy i genialny sos do kiełbasy gotowy. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy krótko sparzoną uprzednio kiełbasę i do piekarnika.
Ten prosty i przepyszny przepis pochodzi z TikToka @nathallae, prowadzonego przez Natalię Maszkowską - uczestniczkę jeden z edycji kulinarnego show MasterChef. Poniżej znajdziecie pełny przepis oraz krótkie wideo, na którym najlepiej widać proces przygotowania krok po kroku.
Przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie
Składniki:
- 5 białych kiełbas,
- 1 duża cebula,
- masło klarowane,
na sos:
- 200 ml śmietanki 30%,
- 1 łyżeczka chrzanu,
- 4 łyżeczki ostrej musztardy,
- 3-4 łyżeczki musztardy francuskiej,
- 2 łyżeczki cukru lub innego słodzidła,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: szczypta chili lub innego pikantnego dodatku.
Przygotowanie:
W garnku gotujemy wodę z liściem laurowym i zielem angielskim, a gdy zacznie wrzeć, wyłączamy palnik i wkładamy białą kiełbasę do gorącego płynu na dokładnie 7 minut, aby się parzyła.
W tym czasie obieramy i kroimy w półplasterki cebulę, a do naczynia żaroodpornego wykładamy trochę masła klarowanego. Pokrojoną cebulką wysypujemy całe dno naczynia, a parzoną kiełbasę wyjmujemy z wody i delikatnie nacinamy, po czym układamy na cebuli.
Teraz przygotowujemy szybki sos, łącząc śmietankę kremówkę z chrzanem, musztardą oraz przyprawami. Gotową mieszankę wylewamy na kiełbasę i wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Biała kiełbasa pieczona w sosie będzie gotowa po około 50 minutach.
@nathallae Jak dobrze zrobić Kiełbasę? Kiełbasa surowa - 5 sztuk Parzymy ją we wrzątku z przyprawami przez 5-7 minut 200 ml śmietanki 30% 3-4 łyżeczki musztardy francuskiej 4 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżeczki słodzidła : np miodu, erytrytolu, cukru itp 1 łyżeczka chrzanu Pieprz Sól 1 łyżeczka opcjonalnie : u mnie suszone jalapeno Pieczemy 180 st 45-55 min
♬ original sound - A
Źródło: Tiktok.com/@nathallae