Zasmażana botwinka z patelni smakuje genialnie sama w sobie, ale najczęściej podajemy ją jako dodatek do obiadu. Wystarczy ugotować ziemniaki i dorzucić chrupiący kotlet schabowy lub jajko sadzone z płynnym żółtkiem i najpyszniejszy wiosenny obiad gotowy. Aby jednak botwinka na ciepło była odpowiednio gęsta i zawiesista, musicie dodać do niej prostą zasmażkę. Zobaczcie, jak zrobić tę idealną z babcinego przepisu. 

Jak zrobić zasmażkę do botwinki?

Klasyczny przepis na zasmażkę to połączenie masła i mąki, które wrzuca się na patelnię i podsmaża, aż stworzą gęstą, złocistą masę. Można jednak zrobić to inaczej i jeszcze smaczniej, a wystarczy podmienić masło na inny nabiał, a mianowicie śmietankę kremówkę. Wystarczy tylko dokładnie wymieszać śmietankę 30% z mąką w proporcji 1 łyżeczka na każde 100 ml kremówki. Gdy ta prosta masa będzie jednolita i bez żadnych grudek, musimy już tylko wylać ją na patelnię i połączyć z podduszoną botwinką i chwilę podgrzewać. W ten sposób powstanie genialny przysmak, jaki pamiętamy z obiadów u babci. Odtwórzcie ten smak, a będziecie wracali do niego przez cały sezon na botwinkę. 

botwinka przepis

Źródło: Getty/iStock

Zasmażana botwinka na gęsto - przepis

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki,
  • 1 średnia cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki masła,
  • około pół szklaki wody,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na maśle. W międzyczasie dokładnie myjemy botwinkę i oddzielamy łodyżki i liście od młodych buraczków. Listki kroimy na małe kawałki, a buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Gdy cebula i czosnek się zeszklą, wrzucamy na patelnię starte buraczki, dolewamy wodę i dusimy całość przez kilka minut.
  3. Po około 7-10 minutach dodajemy na patelnię posiekane łodyżki i liście botwinki, po czym przykrywamy całość i dusimy wszystko jeszcze przez chwilę. 
  4. Gdy buraczki już zmiękną, przygotowujemy zasmażkę, czyli dokładnie mieszamy śmietankę kremówkę z mąką i wlewamy całość na patelnię. Wszystko dokładnie łączymy i doprowadzamy do wrzenia, a na sam koniec wlewamy ocet i doprawiamy botwinkę solą oraz pieprzem. 
  5. Jeśli zasmażana botwinka wyjdzie zbyt gęsta, możecie dolać odrobinę wody i podgotować całość jeszcze przez chwilę. 

Inne przepisy na botwinkę

Jeśli chcecie wykorzystać sezon na botwinę w pełni, przygotujcie też inne przysmaki z jej dodatkiem. Szczególnie polecamy takie przepisy jak: