5 (3)
Omlet marchewkowy na mące orkiszowej to sposób na zdrowe i bezglutenowe śniadanie. Robi się go błyskawicznie z kilku podstawowych składników. Wystarczy mieć w domu marchewkę, mąkę, proszek do pieczenia, jajko i sól - pozostałe są opcjonalne. Można go zrobić w wersji bez cukru, wystarczy wybrać odpowiedni zamiennik - ertrytol lub ksylitol, ale ten słodki dodatek można też całkowicie pominąć. Ciasto już jest delikatnie słodkie, dzięki startej marchewce. Smak można podkręcić dodatkiem rodzynek. Na koniec omlet marchewkowy dekorujemy wedle uznania.
mąka orkiszowa 40 g
jajka 1 szt.
marchewka 60 g
ksylitol 15 g
proszek do pieczenia 2 g
cynamon 2 g
olej 3 ml
jogurt naturalny 70 g
borówki 50 g
Marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki lub za pomocą malaksera.
Make eat easy
Jajko (duże lub 2 małe) myjemy, osuszamy, wbijamy je do miski ze startą marchewką. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon (można też po prostu posypać nim wierzch omleta) i sól. Opcjonalnie można wsypać 15 g ksylitolu, erytrytolu lub cukru. Dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy, żeby omlet zyskał dodatkową, naturalną słodycz, do ciasta można dołożyć drobne rodzynki.
Make eat easy
Patelnię średniej wielkości (żeby omlet wyszedł grubszy, niż standardowy) smarujemy olejem i rozgrzewamy ją. Wlewamy ciasto wlewamy, rozprowadzamy je równomiernie, poruszając patelnią.
Make eat easy
Omlet marchewkowy smażymy na średnim ogniu z dwóch stron aż się zrumieni, ok. 2–3 minuty.
Make eat easy
Omlet z marchewką kroimy na 4 części. Na każdej z nich robimy kleks z jogurtu naturalnego i posypujemy borówkami. Odpowiednie będą też inne owoce: maliny, jeżyny, jagody, poziomki, kawałki brzoskwini lub nektarynki, a nawet jabłko duszone, jak do szarlotki. Wierzch można dodatkowo posypać cynamonem.
Make eat easy