4.05 (277)
Domowy majonez powstaje w 5 minut, z kilku prostych składników, które każdy ma w domu. Chociaż stworzenie idealnej, kremowej emulsji może wydawać się trudne, w rzeczywistości można ją zrobić w kilka chwil za pomocą ręcznego blendera. Potrzebne będą sparzone jajko (opcjonalnie samo żółtko), ocet lub sok z cytryny i neutralny w smaku olej. Pokazujemy krok po kroku, jak zrobić majonez, który zawsze się udaje.
jajka 1 szt.
olej słonecznikowy 350 ml
ocet winny 15 ml
musztarda 10 g
sól 2 g
pieprz 2 g
Wyjmujemy jajko z lodówki i odstawiamy na kilkanaście minut, żeby zyskało temperaturę pokojową. Warto wykorzystać produkt ekologiczny, od kur z wolnego wybiegu. Wkładamy jajko do miseczki i polewamy je gorącą wodą. Dzięki temu pozbywamy się bakterii, które mogą bytować na skorupce. Następnie wycieramy je do sucha ręcznikiem papierowym.
wero.ugc
Wbijamy całe jajko do wysokiego słoika lub kubka, najlepiej z wyposażenia ręcznego blendera. Wybór naczynia ma duże znaczenie, ponieważ część miksująca musi być całkowicie zanurzona w emulsji. Domowy majonez często robi się też wyłącznie na żółtku. Będzie wtedy bardziej kremowy, gęstszy, ale zyska nieco inny kolor niż produkt ze sklepu. Jeśli obawiamy się używania surowych jajek, możemy kupić pasteryzowane żółtka w kartoniku, które mają zastosowanie między innymi w cukiernictwie.
wero.ugc
Dodajemy do jajka łyżeczkę musztardy (najlepiej dijon), małą szczyptę soli oraz ocet z białego wina (można zastąpić go octem jabłkowym lub sokiem z cytryny). Wlewamy olej. Klasyczne przepisy na majonez najczęściej podają neutralny tłuszcz roślinny – słonecznikowy lub rzepakowy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby użyć oliwy extra virgin lub smakowej, na przykład z chili lub czosnkiem.
wero.ugc
Wykonujemy przepis na majonez domowy blenderem ręcznym typu żyrafa – to najłatwiejszy i najszybszy sposób. Wybierzmy urządzenie o dużej mocy i ustawmy je na najwyższe obroty. Całkowicie zanurzmy końcówkę w oleju, tak żeby dotykała dna naczynia. Uruchamiamy blender (drugą ręką przytrzymujemy kubek lub słoik, żeby nie zaczął się obracać). Miksujemy składniki na majonez, a kiedy zaczną tworzyć emulsję, stopniowo unosimy blender. Żeby sos był gęstszy, możemy wlać więcej oleju. Jeśli zauważymy, że tłuszcz oddziela się od pozostałych składników, dodajmy odrobinę ciepłej wody i ponownie miksujmy majonez. Gdy jesteśmy już zadowoleni z konsystencji, doprawiamy go świeżo zmielonym pieprzem. Możemy regulować jego smak za pomocą soku z cytryny i szczypty cukru.
wero.ugc
Wykładamy majonez do miseczki lub niższego słoiczka. Jeśli nie zużywamy go od razu, przykrywamy go i wstawiamy do lodówki. Możemy go przechowywać przez około 7 dni (żeby upewnić się, że zachowa świeżość, warto wyparzyć słoiczek, w którym go trzymamy). Majonez domowej roboty to najlepszy przyjaciel tradycyjnej sałatki jarzynowej i jajek na twardo. Można też wykorzystać go do różnego rodzaju kanapek i burgerów. Świetnie sprawdza się do dekoracji zimnych przekąsek. Pięknie ozdobi na przykład jajka faszerowane pieczarkami.
wero.ugc