www.bbcgoodfood.com
4.5 (2)
Ciasto na Halloween to dobra opcja na imprezę z tej okazji, jest proste w wykonaniu i jednocześnie bardzo efektowne. Z powodzeniem może pełnić rolę głównej ozdoby na stole z przekąskami. W środku znajdziemy czekoladowe ciasto, a na wierzchu mnóstwo lukru plastycznego - kupiony w sklepie znacznie przyspieszy pracę. Ciasto na Halloween jest na tyle ciekawą opcją, że na pewno będziecie je powtarzać co rok.
olej rzepakowy 300 ml
soda oczyszczona 10 g
cukier puder 525 g
mleko 300 ml
barwnik spożywczy 1 szt.
mąka pszenna 315 g
proszek do pieczenia 10 g
syrop cukrowy 60 ml
jajka 4 szt.
lukier plastyczny 750 g
masło 100 g
kakao 16 g
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół lub 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Natłuszczamy dno dwóch blaszek o średnicy 16 cm i miski o pojemności 1,2 l - musi nadawać się do pieczenia. miski na budyń.
Masa na ciasto: do miski wsypujemy 315 g mąki, 10 g proszku do pieczenia, kakao w proszku, sodę oczyszczoną i cukier puder (300 g). Robimy wgłębienie w suchych składnikach i wlewamy syrop cukrowy (polecamy przepis na syrop cukrowy), wbijamy jajka, dolewamy olej i mleko. Mieszamy mikserem, aż masa będzie gładka.
Pieczenie: masę wlewamy do miski do ¾ wysokości, resztę dzielimy między dwie okrągłe foremki. Wstawiamy je do piekarnika na 25-30 minut, aż ciasta wyrosną. Biszkopt w misce może potrzebować więcej czasu, w zależności od tego, czy miska jest metalowa czy ceramiczna. Zostawiamy je w piekarniku na 10 minut, żeby ostygły. Potem przekładamy je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Lukier maślany: robimy go w czasie, gdy ciasto się piecze. Ubijamy masło, stopniowo dodajemy cukier puder, kakao i 30 ml wody.
Warstwy: ciasto z miski kroimy poziomo na pół, smarujemy lukrem maślanym - części składamy razem. i złożyć z powrotem razem z odrobiną lukru. Podobnie postępujemy z większymi biszkoptami. Układamy je na talerzu, zaczynając od większych blatów, kończąc na najmniejszym, z miski. W razie potrzeby przycinamy dolne części, żeby nie wystawały poza średnicę ciasta z miski. Taką wieżę z ciasta smarujemy pozostałym kremem lukrowym.
Ozdabianie: stolnicę lub czysty blat posypujemy cukrem pudrem, wałkujemy tak, żeby uzyskać kształt arkusza, który będzie wystarczająco duży, żeby swobodnie pokrył całe ciasto. Ostrożnie układamy go na cieście. Przyciskamy od góry, żeby uzyskać kształt ducha, z marszczeniami wokół krawędzi - odcinamy nadmiar wokół podstawy. Pozostałą część lukru mieszamy z czarnym barwnikiem spożywczym (może też być gotowy czarny lukier). Wałkujemy go na grubość kilku mm. Wycinamy oczy i usta - przyklejamy do białego lukru. Ciasto na Halloween w kształcie ducha jest gotowe do straszenia.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.pl, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/ghost-cake