4.48 (160)
Rurki z kremem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Rumianą, chrupką otoczkę tworzy kruche ciasto, a wypełnienie śmietanowa masa z mascarpone. To obłędny duet, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Są zaskakująco proste w wykonaniu, a prezentują się jak najlepszy deser z cukierni. Pokazujemy krok po kroku, jak zrobić rurki z kremem. Przepis jest niezawodny, nawet jeśli nie macie metalowych foremek.
mąka pszenna 400 g
masło 200 g
sól 1 szczypta
śmietana 18% 200 g
cukier puder 65 g
śmietana kremówka 250 ml
mascarpone 250 g
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
Wsypujemy do miski mąkę pszenną, szczyptę soli i 15 g cukru pudru. Dodajemy śmietanę 18% i pokrojone w kostkę zimne masło. Siekamy składniki, po czym ugniatamy je przez chwilę dłońmi, żeby powstało zwarte ciasto (nie róbmy tego zbyt długo, inaczej za bardzo się ogrzeje). Formujemy je w kulę. Możemy ją od razu lekko spłaszczyć. Owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na około 30 minut. Dzięki chłodzeniu ciasto wyjdzie delikatne i kruche.
ZjedzPięknie
Rozwałkowujemy kruche ciasto na placek o grubości około 2 mm. Możemy podsypać je mąką, ale najlepiej wyłożyć je na silikonową stolnicę lub umieścić między dwoma kawałkami folii spożywczej. Dzięki temu zapobiegniemy przyklejaniu się i rwaniu ciasta. Wycinamy z niego paski o szerokości około 1,5–2 cm, za pomocą nożyka lub radełka.
ZjedzPięknie
Przygotowujemy specjalne foremki na rurki z kremem w kształcie stożków. Dobrze jest nasmarować je miękkim masłem, żeby mieć pewność, że ciasto się do nich nie przyklei. Owijamy wykrojone wcześniej paski dookoła foremek, tak żeby trochę na siebie nachodziły. Umieszczamy rurki na blaszce wyłożonej pergaminem lub silikonową matą. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C (tryb góra-dół) lub do czasu, kiedy się zarumienią. Studzimy je, najlepiej na kratce cukierniczej, żeby ciasto wyszło chrupkie.
ZjedzPięknie
Ubijamy schłodzoną śmietankę z serkiem mascarpone i 50 g cukru pudru na gęstą, puszystą masę. Dodajemy esencję waniliową. Umieszczamy krem do rurek w rękawie cukierniczym lub szprycy. Jeśli nie mamy takich akcesoriów pod ręką, możemy włożyć go do woreczka spożywczego (z dosyć grubej folii, na przykład do torebki śniadaniowej z suwakiem).
ZjedzPięknie
Wyciskamy krem do wystudzonych rurek z ciasta. Wystarczy, że obetniemy końcówkę rękawa cukierniczego nożyczkami, ale dla ułatwienia możemy też nałożyć długą, wąską tylkę, taką, za pomocą której nadziewa się pączki.
ZjedzPięknie
Obficie oprószamy rurki z kremem cukrem pudrem, za pomocą gęstego sitka lub tzw. różdżki do zdobienia deserów. Najlepiej smakują niedługo po przyrządzeniu, ale można też przechowywać je w lodówce. Warto zadbać o to, żeby nie były narażone na działanie wilgoci, inaczej kruche ciasto zmięknie. rurki z kremem - kruche ciasto
ZjedzPięknie
Porady
- Z podanych składników otrzymamy około 20 rurek.
- Same rurki można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać je w suchym i chłodnym miejscu, a krem nałożyć do środka tuż przed podaniem.
- Przy wyrabianiu kruchego ciasta niezwykle ważne jest to, żeby masło było dobrze schłodzone. Wyjmujemy je z lodówki bezpośrednio przed użyciem. Szybko kroimy je w kostkę i dodajemy do mąki.
- Rurki z kremem da się przygotowywać również w wersji wytrawnej. Ich wierzch można przed pieczeniem posypać makiem, sezamem lub parmezanem. Środek polecamy wypełnić serkiem ziołowym, twarożkiem lub pastą warzywną, na przykład z bakłażana (baba ghanoush).
Najlepsze w smaku wychodzą rurki z ciasta pszennego. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby zrobić je z mąki pełnoziarnistej, na przykład orkiszowej. Można pokusić się też o zrobienie ich z innego ciasta. Dostępne opcje to między innymi:
Najbardziej popularne, bo najszybsze i najłatwiejsze do wykonania, są rurki z kremem mascarpone, ale chrupiące stożki z kruchego ciasta można też wypełnić:
Przepis na rurki z kremem zazwyczaj wymienia specjalne metalowe foremki jako akcesoria niezbędne do upieczenia chrupiącej otoczki. Nie każdy jednak ma je w wyposażeniu kuchni. Warto wiedzieć, że można zrobić je samodzielnie z papieru do pieczenia i folii aluminiowej. Wystarczy pociąć pergamin na kwadraty o boku około 20 cm, a następnie zawinąć w cienki stożek, po czym spiąć zszywką. W nim należy umieścić folę aluminiową w taki sposób, żeby utrzymywała kształt stożka. Na tak wykonaną foremkę domowej roboty można nawinąć paski ciasta.